Verbálisan zaklatta és bántalmazta munkatársait a kanadai főkormányzó

 

Lemondott csütörtökön Julie Payette, Kanada főkormányzója, mert egy munkahelyi vizsgálat során kiderült, hogy hivatalában súlyos feszültségek alakultak ki közte és alkalmazottai között.

A kanadai államfőnek is számító angol királynő helyi képviselője a lemondásáról szóló közleményében elismerte, hogy az ottawai Rideau Hallban lévő hivatalban az utóbbi hónapokban nagyon feszültté vált a légkör, amiért hibásnak tartja magát, bocsánatot kér, és arra a következtetésre jutott, hogy II. Erzsébetnek új főkormányzót kell kineveznie. „A kanadaiak megérdemlik a stabilitást ezekben a bizonytalan időkben” – írta.

Justin Trudeau miniszterelnök így reagált: „A kanadai kormány minden alkalmazottjának joga van ahhoz, hogy biztonságos és egészséges környezetben dolgozzon”. A királynő kanadai tanácsadó testülete, amely felügyeli a kanadai szövetségi köztisztviselői kart,

tavaly júniusban indított vizsgálatot a Rideau Hallban, mert jelentések szerint a főkormányzó és titkárnője, Assunta di Lorenzo zaklatta és verbálisan bántalmazta az alkalmazottakat.

Payette lemondása előtt néhány órával a Globe and Mail című lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a munkahelyi zaklatásról szóló panaszokat kivizsgálta egy független testület, és nagyon negatív képet festett a főkormányzóról.

A Reuters hírügynökség szerint Payette az első kanadai főkormányzó, aki ilyen méltatlan körülmények között távozik a hivatalból.

Ő volt Kanada legjelentősebb asztronautája, az első kanadai, aki szolgálatot teljesített a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Amikor a vizsgálat a hivatalában elindult, Trudeau még megvédte, kiváló főkormányzónak nevezte őt.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a főkormányzó ideiglenesen Richard Wagner, a legfelsőbb bíróság elnöke lesz.

A főkormányzót a kanadai miniszterelnök javaslatára az uralkodó nevezi ki. Szerepe jobbára ceremoniális, időnként ő dönt vitás alkotmányos kérdésekben.

Trudeau számára kellemetlen a botrány, mert 2017-ben úgy javasolta főkormányzónak Payette-et, hogy nem vette figyelembe a jelölteket véleményező különleges tanács álláspontját.

A címlapfotó illusztráció.