Ennyire halálos a mutáns vírus

 

A brit kormány tudományos főtanácsadója szerint vannak arra mutató - egyelőre nem egyértelmű - jelek, hogy a koronavírus néhány hónapja Nagy-Britanniában azonosított új variánsa a korábbi változatnál valamivel több halálesetet okozhat.

Sir Patrick Vallance ugyanakkor hangsúlyozta azt is péntek esti sajtótájékoztatóján, hogy a vizsgálati eredmények alapján az eddig kidolgozott vakcinák az új vírusváltozattal szemben is ugyanolyan hatékonyak, mint az először felbukkant variáns esetében.

Boris Johnson brit miniszterelnök a Downing Streeten tartott közös sajtóértekezleten elmondta, hogy Angliában a felnőtt lakosság tíz százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltást.


Vallance professzor tájékoztatása szerint azok körében, akiket kórházban kezelnek koronavírus-fertőzéssel, nem mutatkozik különbség a korábbi és az új brit vírusvariáns okozta halálozási ráták között.

Sir Patrick szerint a koronavírus-fertőzöttek összességére vetítve ugyanakkor vannak "jelenleg nem túl erőteljes" bizonyítékok arra, hogy az új variáns több halálesethez vezethet.