×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Két öngyilkos merénylet rázta meg Bagdadot

 

Két öngyilkos merényletet jelentett Bagdadból csütörtökön az iraki állami média rendőrségi, kormányzati és kórházi forrásokra hivatkozva, legalább harmincketten meghaltak, több mint 110-en megsebesültek.

Korábban 28 halottról és 73 sebesültről lehetett tudni. A merényleteket a főváros központjában, a Tajarán téren lévő piacon hajtották végre, a támadás elkövetőjeként egyelőre egyetlen csoport sem jelentkezett. Iraki katonai tisztségviselők ugyanakkor az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet tették felelőssé a történtekért.

Sok sebesült állapota továbbra is válságos, így a halottak száma vélhetően tovább emelkedik. Iraki katonai források két, robbanóövet viselő elkövetőt említettek. Jahja Raszúl, a hadsereg egyik szóvivője azt mondta, a merénylők a biztonsági erők elől menekülve robbantották fel magukat.

Ferenc pápa, aki idén március elején tervez látogatástIrakban, Barhám Száleh iraki elnöknek küldött üzenetében határozottan elítélte a merényleteket. Mint mondta, mély szomorúsággal tölti el a brutalitás értelmetlen megnyilvánulása. Hozzátette, hogy imádkozik az áldozatokért és családjaikért, valamint a mentőszolgálatok helyszínen dolgozó tagjaiért.

A pápa üzenetében nem jelezte, hogy a történtek kihatással lesznek-e március 5. és 8. között tervezett útjára a közel-keleti országban. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az iraki nép képes lesz felülkerekedni az erőszakon "testvériséggel, szolidaritással és békével".

Irakból 2017 végén űzték ki az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet, és bár a szervezet több fegyverese menedéket talált az ország nehezen megközelíthető peremvidékein, a fővárosban és környékén nagy mértékben javult azóta a biztonsági helyzet. Bagdadban a legutóbbi, 27 halálos áldozattal járó öngyilkos merényletet 2018-ban követték el, ugyancsak a Tajarán téren.

A címlapfotó illusztráció.