×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az unió egyik nagy slágertémája a jogállamiság lesz idén is

 

Valószínűsíthetően a következő hónapokban is fontos marad az egészségügyi védekezés kérdése, az európai uniós (EU-s) színtéren is meghatározza majd a közbeszédet a koronavírus-járvány kezelése – vélekedett az Alapjogokért Központ projektvezetője a szervezet csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Kovács Attila azt mondta, komoly politikai válságot okozhat, ha kiderül, hogy az Európai Bizottság erélytelenül tárgyalt a nagy gyógyszercégekkel az oltóanyagokról.

Magyarország ellenben – az orosz készítmény engedélyezésével – lépéselőnybe került a vakcinabeszerzés ügyében – jelentette ki.

A projektvezető szerint az Európai Bizottság sajnos a mostani válságot is arra próbálja felhasználni, hogy hatásköröket vonjon el a tagállamoktól, ez azonban sokaknak nem érdekük, így Magyarországnak sem.

Idén a decemberben nyilvánosságra hozott demokráciavédelmi jogalkotási kezdeményezések is meghatározóak lesznek az unióban. Könnyen lehet, hogy új gumicsonttá válik a demokrácia fogalma.

Ennek ugyanaz a veszélye, mint a jogállamisági vitának: egységes értelmezést akarnak ráhúzni az összes tagállamra – hangoztatta Kovács Attila.

Az EU nemzetközi viszonyaiban változást hoz idén, hogy beiktatták az Egyesült Államok új elnökét, bár a projektvezető illúziónak tartja, hogy Washington a transzatlanti kapcsolatokra összpontosítana. Inkább Ázsiára és a csendes-óceáni térségre fókuszál majd – vélekedett. Kovács Attila meglátása szerint új típusú kapcsolat alakul ki Nagy-Britanniával is, az Afrikával fenntartott viszony jellege pedig változatlanul napirenden marad.

Kurucz Orsolya, az Alapjogokért Központ projektvezető-helyettese azt mondta, hogy

sajnos idén is a migráció lesz az egyik legfontosabb kérdés az EU-ban. Másik nagy slágertémának a jogállamiságot nevezte. Megemlítette továbbá a gazdasági helyreállítás ügyét is.

Másik nagy slágertémának a jogállamiságot nevezte. Azt hangoztatta, hogy ebben nem sok változásra számítanak. Az új jogállamisági jelentéstől sem várnak objektív, független megközelítést, főleg mivel közelednek a magyar országgyűlési választások – mondta Kurucz Orsolya.

A projektvezető-helyettes megemlítette továbbá a gazdasági helyreállítás ügyét is, megjegyezve, hogy ez szintén terítékre kerül az EU-ban idén.

A címlapfotó illusztráció.