Aki a legjobban járt azzal, hogy már nem Trump az elnök

 

Nem kevesebb, mint 835 év börtönt úszott meg Sholam Weiss, az Amerikában „az évszázad csalója”-ként emlegetett volt üzletember, aki az egyike annak a 143 személynek, akit a távozó Donald Trump elnök kegyelemben részesített illetve akiknek eltörölte a büntetését.

A legjobban tehát valószínűleg Weiss örvendett a váratlan szerencsének. A felmenőit tekintve Magyarországról származó férfi (szülei magyar Holokauszt-túlélők voltak) 2000-ben hamis papírokkal megszerezte a National Heritage Life Insurance biztosítót, majd csalással eltulajdonította a többnyire idős biztosítottak pénzét, mintegy 538 millió eurónyi összeget. Amikor elítélték, Ausztriába menekült, ahol egy luxushotelben bukkantak rá a hatóságok.

A kegyelemben részesültek illetve a büntetésük eltörlését élvezők listáján szerepel többek között a Trumpot támogató Lil Wayne rapper is. Wayne-re tíz év börtönt is kiszabhattak volna, miután tavaly novemberben magángépét átkutatva lőfegyvert, lőszert és kábítószereket találtak nála a zsaruk.


A listán szerepelt Sheldon Silver neve is – közli a The Hill. A volt demokrata párti politikust még 2015-ben tartóztatták le korrupciós vádak alapján; 2020-ban fellebbezések sorozata után hat és fél év börtönre és egymillió dollár pénzbüntetésre ítélték.