Csendre intette a Twitter a QAnont népszerűsítő képviselőnőt is

 

A georgiai szenátusi választás eredményét kritizálta a képviselőház egyik újonca, Marjorie Taylor Greene. Ő az első olyan kongresszusi képviselő, akit úgy választottak meg, hogy a QAnon elméleteit terjeszti.

A Twitter vasárnap felfüggesztette Marjorie Taylor Greene republikánus képviselő fiókját, mert posztjaival megsértette a közösségi oldal új szabályait – adta hírül a Reuters.

Vasárnap, nem sokkal dél előtt Greene egy helyi hírcsatorna vele készített interjújának részletét posztolta a Twitteren, amelyben georgiai választási tisztviselőket bírált és a szavazógépekkel, a távoli szavazatokkal és más, széles körben terjesztett, választási csalással kapcsolatos elméletek mellett állt ki – írta a Time.


A Twitter a tweetre adott reakciójában azt írta: a választási vádak vitatottak, és az ilyen állítások magukban hordozzák az erőszak kockázatát.

A tizenkét órás eltiltásáról készített képernyőképpel együtt kiadott sajtóközleményében a republikánus képviselőnő azt követelte a kongresszustól, hogy gyorsan cselekedjen és védje meg a szólásszabadságot Amerikában.

Greene szerint a Twitter elnyomja a konzervatív politikai véleményeket. „A határokat nem ismerő, monopolisztikus fojtogatás, amit néhány techóriás cég az amerikai politikai közbeszéden gyakorol, ellenőrizhetetlenné vált” – fogalmazott a közleményében.

Marjorie Taylor Greene-t a tavaly november 3-i választásokon juttatták be a georgiaiak a képviselőházba, és január elsején foglalhatta el helyét az amerikai törvényhozás alsóházában. Ő az első olyan képviselő, aki nyíltan támogatja az összeesküvés-elméleteket terjesztő QAnon névre hallgató mozgalmat.

A QAnon nevű mozgalom 2017-ben jött létre az azóta már megszűnt, 4chan nevű szélsőjobboldali portálon megjelent névtelen cikk nyomán. A cikk szerzője, egy bizonyos „Q” bennfentesnek mondta magát, és azt állította, hogy hozzáférése van a Trump-kormányzatot és az Egyesült Államok ellenségeit is érintő titkosított információkhoz.

Fotó: EPA/Jim Lo Scalzo

Az utóbbi napokban egyre ismertebbé váló mozgalom egyik arca az a csak QAnon-sámánként emlegetett Jake Angeli, aki a Capitolium ostromában is részt vett, és nemrégiben le is tartóztatták emiatt. A férfi ügyvédje a múlt héten azt mondta, kegyelmet vár a leköszönő Donald Trumptól, hiszen az ő buzdítására cselekedett. A távozó elnökök a hagyomány szerint utolsó hivatali napjaikban több vád alatt álló vagy már elítélt embert is elnöki kegyelemben részesítenek.

A Twitter a Capitolium ostromát követően mintegy hetvenezer, a QAnonhoz köthető fiókot törölt vagy függesztett fel ideiglenesen.