×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vajon mire lőtte volna el ötszáz töltényét a Washingtonban lekapcsolt biztonsági őr?

 

Washington D.C.-ben letartóztattak egy harmincegy éves virginiai férfit, aki autójával a beiktatási ünnepség miatt lezárt (a szokásosnál jóval nagyobb) területre akart érvényes engedély nélkül behajtani.

A rendőrség szerint a péntek este előállított Wesley Allen Beeler belépési engedélye nem volt megfelelő, ráadásul engedély nélküli fegyvert és nagy mennyiségű lőszert is találtak nála.

A férfi elmondása szerint az elmúlt hetet Washington D.C. belvárosában töltötte biztonsági őrként, de elfelejtette, hogy az autójában maradt a fegyvere, aminek az engedélyét viszont otthon hagyta. Mire észrevette a hiányzó engedélyt, már félúton volt az úticélja felé, ráadásul késésben is volt, ezért nem akart visszafordulni. Azt viszont tagadta, hogy ötszáz töltény lett volna nála.

A Nemzeti Gárda tagjai ellenőriznek autósokat Washington D.C.-ben 2021. január 15-én. Fotó: EPA/JUSTIN LANE

Vidéki fiú vagyok, ezért amikor eltévedtem D.C.-ben, elmentem egy ellenőrzőpontig. Itt megmutattam az engedélyemet, amit kaptam” – mondta Beeler a Washington Postnak. A bíróság elrendelte, hogy Beeler maradjon távol a fővárostól. Bár az eljáró bíró háromszor is rákérdezett az ügyészeknél arra, hogy nem akarják-e, hogy előzetes letartóztatásban maradjon a férfi, de az ügyészek nem emeltek szót a bírói döntés ellen.

A Washington Post forrása szerint a lekapcsolt biztonsági őr nem rendelkezik szélsőséges kapcsolatokkal, együttműködőnek mutatkozott a hatóságokkal és minden vád alól tisztázták, kivéve az engedély nélküli fegyverviselést.

A rendőrség azt állította, amíg az egyik rendőr a belépési engedélyét ellenőrizte, a másik rendőr több, fegyvert ábrázoló matricát figyelt meg az autóján, többek között egy olyat, amire az volt írva:

Ha a fegyveredért jönnek, először a töltényeidet add oda.

A rendőrök a matricák alapján megkérdezték, tart-e fegyvert az autóban, amire jelezte, hogy egy Glock pisztolyt tart a középső karfánál. Miután Beelert felszólították, hogy szálljon ki az autóból, a rendőrök megtalálták a kilencmilliméteres, csőre töltött fegyvert. A rendőrség több mint ötszáz töltényből álló pisztolytöltényt és további 21 shotgun-lövedéket találtak a lekapcsolt biztonsági őrnél.

A biztonsági őr egy magáncégnél dolgozott éjszakai beosztásban, és elmondása szerint korábban elegendő volt az érintett fővárosi területre való belépéshez a munkáltatói engedély. Állítása szerint korábban többször dolgozott biztonsági területen, például börtönőrként vagy Szaúd-Arábia nagykövetségén.

Joe Biden megválasztott elnök beiktatására január 20-án kerül sor. A Capitolium január 6.-i ostroma miatt eddig sosem látott biztonsági intézkedésekkel készülnek az eseményre az amerikai rendvédelmi szervek, amelynek részeként Washington D.C. belvárosának jelentős részét is lezárták, és több mint 25 ezer nemzeti gárdistát is a fővárosba rendeltek.