Trump kitüntetett egy királyt

 

A legfontosabb amerikai katonai kitüntetéssel, a Becsület Érdeméremmel tüntette ki Donald Trump elnök VI. Mohamed marokkói királyt, azért mert az uralkodó kész volt a kapcsolatok normalizálására Izraellel.

Izrael és Marokkó december elején állapodott meg kapcsolatai rendezéséről az Egyesült Államok közvetítésével. Az amerikai kormány nemrégiben elismerte Marokkó területi követelését a vitatott hovatartozású nyugat-szaharai régióra vonatkozóan, cserébe azért, hogy az észak-afrikai ország az Egyesült Államok közvetítésével rendezte kapcsolatait Izraellel.

Trump lépésével, kormányzatának egyfajta külpolitikai örökségeként, arra törekedett, hogy nagyobb regionális támogatást szerezzen Izraelnek a térségben nagyobb befolyásra törekvő Iránnal szemben.

Mohammed király nem volt jelen Washingtonban az érdemérem átadásánál. A Fehér Házban tartott zártkörű rendezvényen Marokkó washingtoni nagykövete, Lalla Dzsumala hercegnő vette át a kitüntetést – derült ki az erről kiadott pénteki közleményből.

Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát. A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban és halban, illetve feltehetőleg olajban is gazdag területen a Polisario Front kihirdette a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért, a szomszédos Algéria támogatásával.

Marokkó jelenleg az egykori spanyol gyarmat nagyjából kétharmadát tartja ellenőrzése alatt. A vezetés Rabatban mindössze autonómiát lenne hajlandó biztosítani a nagyjából Olaszország méretű térségnek, ahol csupán 580 ezren élnek.

A címlapfotó illusztráció.