Kivégeztek egy újabb sorozatgyilkost, a Trump-kormányzat alatt utoljára

 

Kivégeztek szombatra virradóra egy sorozatgyilkosságért halálra ítélt férfit az egyesült államokbeli Indiana szövetségi börtönében. Ez volt a tizenharmadik, egyben utolsó, szövetségi bíróság által halálraítélt ember kivégzése a Trump-kormányzat alatt.

Ez idő alatt több mint 120 év óta a legtöbb szövetségi kivégzést hajtották végre. Dusting Higgs 1996-ban három nőt gyilkolt meg Maryland államban. A férfi nemrég koronavírussal fertőződött meg, ezért ügyvédei a kivégzés elhalasztását kérték. Kérvényüket a bíróság elutasította, így Higgs volt a harmadik ezen a héten, akit méreginjekcióval kivégeztek az indianai Terre Haute szövetségi börtönében.

Szerdán – 68 év óta először – egy nőt is kivégeztek szövetségi halálos ítélet alapján, akit azért ítéltek el, mert 2004-ben elrabolt és megfojtott egy nyolc hónapos terhes asszonyt, és kivágta hasából az élő magzatot.

Csütörtökön a Virginia államban a sorozatgyilkosságért halálra ítélt, koronavírus-beteg Corey Johnsont végezték ki, jóllehet ügyvédei szerint a fertőzés miatt a méreginjekció vélhetően nagy szenvedést okozott neki.

William Barr amerikai igazságügyi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy a szövetségi kormány ismét elkezdi a kiszabott halálos ítéletek végrehajtását. Ezt megelőzően utoljára 2003-ban végeztek ki szövetségi bíróság által halálra ítélt vádlottat.

A Halálbüntetési Információs Központ (DPIC) nevű amerikai nonprofit szervezet decemberi jelentése szerint az ország történetében először fordult elő, hogy a szövetségi kormány egy év alatt több halálos ítéletet hajtott végre, mint azok a tagállamok, amelyek még alkalmazzák ezt a büntetést.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök – akit január 20-án iktatnak be tisztségébe – azt ígérte, hogy megválasztása esetén eltörölteti a szövetségi szintű halálbüntetést.

A címlapfotó illusztráció.