×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vitorlás hajókkal hasítanak a Föld körül – KÉPEK

 

A korábban sokáig élen haladó Yannick Bestaven jelentősen visszaesett a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen: a Maitre Coq IV nevű hajót navigáló francia vitorlázó már csak a hatodik helyen halad. A verseny non-stop, vagyis külső segítség és kikötési lehetőség nélkül haladnak a hajók. A versenyt Philippe Jeantot alapította 1989-ben, és 1992 óta négyévente tartják meg.

Az éllovas pozíciót az Apiviát kormányzó, ugyancsak francia Charlie Dalin vette át, akit honfitársa, Louis Burton követ a Bureau Vallée 2 nevű hajójával, mintegy húsz tengeri mérföldes hátránnyal.

A harmadik helyen a német Boris Herrmann vitorlázik a SeaExplorer–Yacht Club de Monacóval, nagyjából negyven mérfölddel Dalin mögött, míg Bestaven nyolcvanra van az éllovastól. Az élcsoport tagjainak mintegy 3900 mérföldet kell még megtenniük a franciaországi célig.

A mezőnyből húsz hajó mát túljutott az amerikai kontinens legdélebbi csücskét jelentő Horn-fokon, a 33 indulóból eddig heten adták fel a versenyt.

A földkerülő viadalok közül a Vendée Globe a legnehezebb: az indulóknak 18 méteres, egytestű hajójukkal egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell vitorlázniuk.

A verseny időrekordját a francia Armel Le Cléach tartja, aki a legutóbbi földkerülést 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc alatt teljesítette. Fa Nándor az 1992-93-as Vendée Globe-on legjobb nem franciaként az ötödik, 2016-17-ben pedig a nyolcadik helyen végzett, majd ezt követően visszavonult a versenyzéstől.