Választási perpatvar Ugandában - VIDEÓ

 

A hivatalban levő elnök és az ellenzék vezére is győztesnek hirdette magát az ugandai elnökválasztáson.


A hivatalos adatok szerint Yoweri Museveni elnök magabiztosan nyerte el hatodik mandátumát is, de a rendkívül népszerű énekesből lett ellenzéki jelölt Bobbi Wine szerint általános volt a csalás és megfélemlítés, de ennek ellenére ő kapott több szavazatot. A választási bizottság elnöke szerint nagyrészt békésen zajlottak a választások, a rendőrségi szóvivő is megerősítette.


A voksolásra fokozott biztonsági óvintézkedések és az internet-hozzáférés korlátozása mellett került sor.

A közösségi oldalakat és az üzenetküldő szolgáltatásokat kedd óta nem lehet elérni az országban.

Wine előzőleg azt nyilatkozta, hogy a választásokat elcsalták, és jogi úton fogják megkérdőjelezni az eredményt. Kilátásba helyezett békés tiltakozásokat is. Magára úgy utalt, mint „megválasztott elnökre".

A népszerű ellenzéki politikust a választási kampány alatt többször is letartóztatták, és a visszaélések miatt kérelemmel fordult a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC). Azt is hangoztatta, hogy veszélyben érzi az életét.

A hadsereg szóvivője kijelentette: nem igaz, hogy a katonák körbezárták Wine otthonát. A rendőrség azt állította, hogy három ismeretlen ember megpróbált behatolni a lakhelyre. Egyet letartóztattak, kettő elmenekült – mondta egy szóvivő.