Szerdán szavaz a képviselőház Donald Trump felelősségre vonásáról

 

Donald Trump amerikai elnök „egyértelmű és közvetlen veszélyt jelent”, ezért távoznia kell – állította Nancy Pelosi demokrata párti házelnök annak a vitának az elején, amelyet az amerikai képviselőház kezdett szerdán arról, hogy megindítsák-e az elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachmentet) lázadás szításának vádjával. Republikánus képviselők politikai alapú eljárás kísérletével vádolták meg az elnök idő előtti elmozdítására törekvő demokratákat.

Donald Trump egyértelmű és közvetlen veszélyt jelent, eljárást kell indítani ellene, el kell ítélni és el kell távolítani” – mondta Pelosi, aki szerint azok, akik január 6-án megszállták a kongresszus épületét, „nem hazafiak, hanem terroristák voltak”. „Trump fegyveres lázadásra bujtott fel a nemzet ellen, mennie kell” – tette hozzá.

Kifejtette: Trump a n„ovemberi elnökválasztás után – melyet elveszített – többszöri alkalommal hazudott a választási eredményeket illetően, kételyeket próbált támasztani a választási procedúrával kapcsolatosan, és alkotmányellenesen próbálta befolyásolni a helyi hivatalos személyeket”.

A Trump hűséges támogatójának tartott Jim Jordan ohiói republikánus képviselő ugyanakkor azzal vádolta meg a demokratákat,

hogy újabb politikai pert akarnak az elnök nyakába varrni.

Nekünk most a nemzet egységbe forrasztására kellene összpontosítanunk, ehelyett a demokraták immár másodszor akarják megvádolni az elnököt, mégpedig egy héttel hivatalának elhagyása előtt” – mondta. Egy másik republikánus honatya, Andy Biggs úgy vélekedett, hogy a demokraták „pirruszi győzelmet” fognak aratni, s ezzel "mártírt faragnak" majd Donald Trumpból.

A vita előzményeként Mike Pence alelnök – kedden, Nancy Pelosinek címzett levelében – elutasította az alkotmány 25. kiegészítésének alkalmazását, amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősítheti Trumpot, és így az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át.

A házelnök pedig már korábban jelezte:

amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz folyamodnak Trump ellen az amerikai kormány elleni lázadás szításának vádjával.

Január 6-án este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

Donald Trump szerdán nyilatkozatot adott ki, amelyben állást foglalt az erőszak minden megnyilvánulása ellen. Az újabb tüntetésekre figyelmeztető jelentésekre reagálva az elnök leszögezte: nem lehet több erőszak, jogsértés és vandál cselekedet.

Arra szólított fel minden amerikait, hogy tegyen erőfeszítéseket a feszültség csökkentése és az ingerültség mérséklése érdekében.

A címlapfotó illusztráció.