×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Romániában ismét eljárás indul korrupció gyanúja miatt a volt miniszterelnök ellen

 

Ismét eljárás indul Romániában korrupció gyanúja miatt Calin Popescu Tariceanu volt liberális miniszterelnök ellen, miután szerdán Klaus Johannis államelnök engedélyezte a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) az erre vonatkozó kérését.

A 2004 és 2008 között miniszterelnöki tisztséget betöltő

Tariceanut azzal gyanúsítják, hogy kormányfői mandátuma idején 800 ezer dollár kenőpénzt fogadott el és használt fel kampánykiadásainak fedezésére.

A vádhatóság szerint a Tariceanu-kabinet több olyan kormányhatározatot fogadott el, amivel lehetővé tették törvénytelenül Microsoft-licencek kifizetését, az ügyészség szerint ezért cserében kapta volna a politikus a kenőpénzt.

Tariceanu tagadja, hogy kenőpénzt fogadott el, ártatlannak vallja magát és politikai indíttatásúnak tartja az ügyészség eljárását. A volt kormányfő korábban többször bírálta a DNA visszaéléseit, törvénytelen lehallgatásait.

A politikus ellen már 2018-ban is eljárást indított volna a DNA, akkor Tariceanu még a szenátus házelnöke volt, és a felsőház megakadályozta az eljárás lefolytatását ellene.

A DNA most arra hivatkozott, hogy újabb bizonyítékokkal rendelkezik.

Ezúttal könnyebb dolga volt a vádhatóságnak, mert Tariceanunak nem sikerült újabb törvényhozói mandátumot szereznie a decemberi parlamenti választáson, így most már nem a parlamentnek, hanem az államelnöknek kellett jóváhagynia a kérést. Eddig Johannis minden hasonló esetben engedélyezte az eljárást, így várható volt, hogy Tariceanu esetében is ugyanígy tesz.

A volt kormányfő ellen korábban már vádat emeltek hamis tanúzás miatt, akkor jogerősen felmentette a bíróság.