×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Korrupciós botrány miatt lemondott az észt miniszterelnök

 

Lemondott szerdán Jüri Ratas észt miniszterelnök a baloldali Észt Centrumpártjához köthető korrupciós ügy miatt, az államfő ezután az ellenzék legnagyobb pártjának, a jobbközép Észt Reformpártnak a vezetőjét, Kae Kallast kérte fel kormányalakításra.

Ratas közölte, azért távozik a posztról, mert politikai felelősséget akar vállalni a történtek miatt, és lehetőséget teremteni a pártját ért korrupciós vádak tisztázására. Hozzáfűzte, döntését azt követően hozta meg, hogy az ügyben eljárást indítottak öt ember ellen. A lemondás előtt Ratas tanácskozott pártja vezetőivel.

Kersti Kaljulaid államfő szerint helyre kell állítani az államba vetett hitet, olyan állami vezetésre van szükség, amelyik kiérdemli a nép bizalmát. Ezért adott kormányalakítási megbízást Kallasnak.

Taavi Pern főügyész tájékoztatása szerint az európai uniós tagállam igazságügyi szervei korábban vizsgálatot indítottak egy ingatlanprojekthez nyújtott hitel miatt.

Az őrizetbe vett öt gyanúsított között van az Észt Centrumpárt főtitkára, a pénzügyminiszter egyik tanácsadója és egy ingatlanfejlesztő vállalkozó, aki gyakran adományozott a pártnak, amely jogi személyként ugyancsak gyanúba keveredett.

A főügyész szerint ugyanakkor nincs ok azt feltételezni, hogy Ratas is tudott volna a történtekről.

A távozó miniszterelnök azt mondta, hogy a főügyész biztosította őt arról, kormányfőként nem hozott rossz szándékú vagy nyilvánvalóan hibás döntéseket, és az ügyészség által felvetett gyanú nem jelenti azt, hogy valaki egyértelműen vétkes, ennek ellenére ebben a helyzetben az a legjobb megoldás, ha lemondásával lehetőséget teremt az ügy tisztázására.

Ratas 2016 novembere óta állt az észt kormány élén.

A nyomozás során kiderült, hogy

Hillar Teder ingatlanfejlesztő vállalkozó és Mihail Korb, az Észt Centrumpárt főtitkára tavaly arról állapodott meg, hogy Teder a helyhatósági választások előtt egymillió eurót adományoz a pártnak.

Ezért cserébe a vállalkozóhoz köthető Porto Franco vállalat a gazdasági és távközlési minisztérium által létesített KredEx állami hitelintézeten keresztül 40 millió euró (4,5 milliárd forint) kölcsönt kap. Teder kétszer fizetett a pártnak egyenként 30 ezer eurót.

A KredEx igazgatói tanácsa július elején tárgyalt a hitelügyletről,  a kormány pedig szeptember 3-án hagyta jóvá.

Az Észt centrumpárt főtitkára, Korb még kedden lemondott tisztségéről.

A jobbközép Észt Reformpárt a parlamenti ellenzék vezető ereje, amely a 2019 márciusi választásokon győzött, 34 mandátumot szerzett a 101 fős törvényhozásban, de nem került be a kormánykoalícióba. A párt ugyanakkor 1999 és 2016 között képviseltette magát a kormányban, amikor is olyan nagy jelentőségű események történtek, mint Észtország belépése az Európai Unióba és a NATO-ba.

A címlapfotó illusztráció.