Üdv a Brexitben! – Még a sonkát is lefoglalják a kamionosok szendvicséből az EU-s határátkelőkön

 

„Mindent elkobzunk – üdvözlöm a Brexitben, uram” – mondta az egyik holland határőr a brit kamionsofőrnek, miközben épp az uzsonnáját szedte darabokra.

Komoly indulatokat váltott ki Nagy-Britanniában az a felvétel, amelyen holland határőrök nevetve foglalják le egy brit kamionsofőr szendvicséből a sonkát – írta a Daily Mail.

Üdvözlöm a Brexitben, uram” – mondta az egyik rendőr gúnyosan, miközben a pórul járt férfi azért aggódott, hogy legalább a kenyeret megtarthassa elemózsiának.


Az Európai Unió szabályai értelmében unión kívüli országokból húst, húskészítményeket, tejet vagy tejtermékeket „személyes fogyasztásra” nem lehet behozni a határon, és mivel Nagy-Britannia január 1-jén kilépett az unióból, a szabályok már érvényesek az átkelő britekre.

Az eset megbotránkoztatta a kilépéspárti brit politikusokat, akik szerint állampolgárjaikon próbálják „leverni” a kilépés okozta frusztrációt. Andrew Bridgen, a Brexit egyik vezető parlamenti képviselője a határőrök szigorú álláspontját az újonnan bevezetett szabályok iránt „szánalmas szőrszálhasogatásnak” minősítette.

Ahogyan azt a hollandokat is beleértve mindenki tudja az EU-ban, mi a legmagasabb szintű élelmiszer-előírásokat alkalmazzuk Európában” – fogalmazott.

Mark Francois, a brit parlament európai kutatócsoportjának elnöke szerint

az Európai Unió mindig is aggódott amiatt, hogy az EU-n kívüli dinamikus, szabadkereskedelmi Egyesült Királyság „végül megeszi az ebédjét a világpiacon”.

Ezért most azzal állnak bosszút, hogy megpróbálják a kamionosaink ebédjét ellopni! Igazán szánalmas” – mondta a politikus.

Komoly élelmiszer-ellátási problémák merültek fel azóta, hogy az Egyesült Királyság 2021. január 1-jén hivatalosan is kilépett az EU-ból. A brit bevásárlóközpontok gyümölcs- és zöldségpolcai üresen állnak, mivel a kikötőkben a Brexit bürokráciája erősen korlátozza az ellátást. A saláta, a karfiol, a narancs, az eper, a málna és az áfonya is azon termékek közé tartozik, amelyeket a Tesco kifogyott termékként tüntet fel a weboldalán.

Az Egyesült Királyság vezető élelmiszeripari vállalatai közül

többen is rámutattak a Brexit kereskedelmi megállapodásában rögzített „származási szabályok” bonyolultságára.

A kilépéssel kapcsolatos szállítmányozási problémák egyébként kétirányúak. John Shirley fuvarozási szakértő szerint megkezdődött a káosz.

A bürokrácia miatt a legegyszerűbb áruszállítás megszervezése is szinte lehetetlenné vált az EU-ba” – fogalmazott.

A címlapfotó illusztráció.