Trump miatt hangsúlyossá vált a techóriások működési elveinek, módszereinek átláthatósága

 

Az európai vezetők szerint a közösségi média platformjait a kormányoknak kell szabályozniuk, nem pedig maguknak a vállalatoknak. A techcégek átláthatóságát segítő szabályozás kidolgozását szorgalmazzák.

A Twitter Donald Trump amerikai elnök fiókjának felfüggesztéséről szóló döntése arra készteti az európai vezetőket, köztük Angela Merkel német kancellárt, hogy hangsúlyozzák a közösségimédia-vállalatok szabályozásának szükségességét – olvashatjuk a Politico.eu oldalán.

Merkel szóvivőjének hétfői bejelentése szerint aggályos Trump letiltása a Twitterről.


A véleménynyilvánítás szabadságának alapvető jogába beavatkozhatunk, de a törvény mentén és a törvényalkotók által meghatározott keretek között” – mondta Steffen Seibert kormányszóvivő.

Ennek ellenére „a német kormány meg van győződve arról, hogy a szociális hálózatok üzemeltetői magas felelősséggel tartoznak (…) annak biztosításáért, hogy a politikai kommunikációt ne mérgezze gyűlölet, hazugság, erőszakra való bujtogatás” – tette hozzá a német kormányszóvivő.

Varga Judit igazságügyi miniszter teljes mértékben osztja Angela Merkel német kancellár véleményét, amely szerint aggályos, hogy a Twitter zárolta Donald Trump amerikai elnök felhasználói fiókját.

A belső piacért és a szolgáltatásokért felelős EU-biztos, Thierry Breton a Politicóban azt írta, hogy „zavarba ejtő az a tény, hogy egy vezérigazgató mindenféle ellenőrzés és egyensúly nélkül elnémíthatja a POTUS, vagyis Peresident of The United States Twitter oldalának hangját”.

A liberális Alexander Stubb, Finnország volt miniszterelnöke Twitter-oldalán osztotta meg gondolatait az esetről.

Szeretem a Twittert. Nem szeretem Donald Trumpot. Szeretem a szólásszabadságot. Nem szeretem a Twitter döntését, ami szerint Donald Trumpot kitiltotta platformjáról. A demokráciában a törvényeket választott képviselők határozzák meg. A bíróságok, nem pedig a közösségi média platformjai döntenek arról, hogy mikor lépik át ezeket a határokat” – olvasható Stubb bejegyzésében.

A címlapfotó illusztráció.