A tőzsde sem értékelte a Twitter szólásszabadságot korlátozó akcióját

 

Bezuhant a Twitter árfolyama hétfőn. Az amerikai tőzsde meredek eséssel reagált azokra a hírekre, hogy a cég határozatlan időre felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök fiókját. Az ügyben megszólalt a német politikai vezetés is.

Az általános rossz hangulat mellett Donald Trump fiókjának letiltása, és az ezzel járó népszerűségvesztés is szerepet játszik a cég részvényeinek hétszázalékos visszaesésében. Piaci kommentárok szerint a Twitter a sokakat megosztó lépés után sok felhasználót veszthet el.

Angela Merkel német kancellár is problémásnak tartja, hogy a Twitter határozatlan időre felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök fiókját. A cég azzal érvelt, fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít, miután véleményük szerint feltehetőleg üzenetei hatására tüntetők megrohamozták a washingtoni Capitoliumot a múlt héten.


A német kancellár szóvivője, Steffen Seibert újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy az internetes közösségi oldalak működtetőinek „hatalmas a felelősségük, hogy a gyűlölet, a hazugságok és az erőszakra való felbujtás ne mérgezze meg a politikai kommunikációt”.

Helyesnek nevezte a fellépést, például a problémás tartalmak megjelölését, ugyanakkor kiemelte, hogy a szabad véleménynyilvánítás „elemi fontosságú” szabadságjog.

A szóvivő leszögezte, hogy ezt az alapvető jogot csak a hatályos törvények által meghatározott kereteken belül lehet korlátozni, nem a közösségi oldalak vezetésének döntése alapján.

„Ebből a szempontból nézve a kancellár problémásnak tartja az amerikai elnök fiókjainak tartós blokkolását” – hangsúlyozta berlini sajtótájékoztatóján Seibert.

A Twitter múlt pénteken határozatlan időre függesztette fel Trump fiókját azzal az indokkal, hogy fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít.

A még hivatalban lévő elnököt a Facebookról és az Instagramról is letiltották a napokban hasonló okokból, legalább utódja, Joe Biden január 20-i beiktatásáig, illetve a Twitch és a Snapchat is elérhetetlenné tette az oldalát.

Ön mit gondol a közösségi oldalak cenzúragyakorlatáról? Szavazzon ezen az oldalon!