Így bénította meg Spanyolországot a havazás – FOTÓK!

 

A rendkívüli hóhelyzet miatt egész nap zárva tart a madridi Barajas nemzetközi repülőtér – közölte a légikikötőt üzemeltető AENA vállalat szombaton. A nap folyamán a rossz idő négy emberéletet követelt.


Egyre nagyobb fennakadásokat okoz a rendkívüli havazás Spanyolország középső részén. Csaknem 400 út érintett: van, ahol már csak hólánccal lehet közlekedni – hangzott el az M1 Híradójában.


A hatóságok tájékoztatása szerint két férfi a madridi tartományban vesztette életét, egyikük hóval borított holttestét Zarzalejo településen találták meg a csendőrök. A másik áldozat egy 73 éves hajléktalan férfi.

Az andalúziai Mijás közelében egy nő és egy férfi hunyt el, amikor egy megáradt folyó elsodorta autójukat. Spanyolország déli részén heves esőzések okoznak komoly gondokat napok óta.

Több vasútvonalon törölték a járatokat és akadozik a légi közlekedés is. A madridi nemzetközi repülőteret szombaton egész napra lezárták.

A légiforgalmat péntek este függesztették fel a szüntelen intenzív havazás, a rossz látási viszonyok és a jegesedés miatt. 27 járatot töröltek, 26-ot átirányítottak más városok reptereire. A helyzet azonban azóta sem javult, nem mérséklődött a hóesés.

A spanyol fővárosban péntek délután életbe léptették a legmagasabb szintű riasztási fokozatot,

a közparkokat pedig bezárták a balesetveszélyessé vált fák miatt.

Toledóban megbénult a tömegközlekedés, és már katonák is segítenek az utak megtisztításában. Az előrejelzések szerint vasárnap estig akár a 40 centimétert is elérheti a hóvastagság Spanyolországban.

Az éjjel a tartomány több autópályáján is autósok tömegei akadtak el a hóban, a katonaság és a tűzoltóság sietett a segítségükre. Több mint 1500 embert mentettek ki, de így sem jutottak el mindenkihez, több százan töltötték az éjszakát és a délelőttöt is gépkocsijukban. Voltak, akik autójukat hátrahagyva gyalog vágtak neki a sztrádának a hóesésben.

José Luis Almeida, Madrid polgármestere arra kért mindenkit, hogy maradjon otthona biztonságában,

és ne menjen ki az utcára. Mint mondta, az elmúlt 50 év legnagyobb havazását éli át a főváros. Délutánra a lehullott hó mennyisége helyenként elérte a hatvan centimétert.

Madrid és Kasztília-La Mancha tartomány autonóm kormányai bejelentették: hétfőn és kedden is zárva maradnak az oktatási intézmények, mivel nem lehet garantálni, hogy a diákok biztonságosan eljutnak az iskolákba.

A havazás az ország közútjai közül 650-et érint, közülük 112 le van zárva.

Fotógalériában mutatjuk a képeket a spanyolországi havazásról (kattintson a képre és megnyílik a galéria).


Havazás Spanyolországban