„Elfogadhatatlan, ami történt” – A Fehér Ház egyhangúlag elítélte a Capitolium ostromát

 

A Fehér Ház egyhangúlag elítélte a Capitolium ostromát, a törvénysértőket pedig felelősségre kell vonni – közölte csütörtökön Kayleigh McEnany, Donald Trump amerikai elnök szóvivője.

A lehető leghatározottabban elítéljük (a történteket), mi, az elnök és adminisztrációja. Elfogadhatatlan, ami történt, és a törvény megszegőit a törvény teljes erejével felelősségre kell vonni. Akik a Fehér Házban dolgoznak, azon munkálkodnak, hogy biztosítsák a hatalom zökkenőmentes átadását. Most annak van az ideje, hogy Amerika ismét eggyé váljon” – mondta a szóvivő a sajtótájékoztatón.


A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy az eseményen nem volt lehetőség kérdéseket feltenni.

Szerda este Trump több száz híve ostromolta meg a Capitoliumot, ahol a kongresszus és a szenátus együttes ülést tartott, hogy hitelesítse a szavazatokat, amelyeket Joe Biden megválasztott elnökre adtak le. Az erőszakkal behatolókat a nemzeti gárda segítségével csak több óra alatt sikerült eltávolítani az épületből. Az összetűzésben négy ember életét vesztette. Az ostrom előtt Trump egy washingtoni gyűlésen mondott beszédében feltüzelte híveit, egyebek közt ismét azt állította, hogy csalás miatt veszítették el a választást.

A címlapfotó illusztráció.