×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Biden Trump embereire bízná a piszkos munkát

 

Joe Biden megválasztott amerikai elnök Donald Trump jelenlegi elnök kormányzatára hagyja Trump elmozdításának kérdését – közölte nyilatkozatban Andrew Bates, Joe Biden egyik tanácsadója.

Hozzátette, hogy a leendő elnök és alelnök, Kamala Harris kötelességeikre összpontosítanak, a hatalomátvételi munkára és január 20-án esedékes beiktatásukra, ezért Mike Pence alelnökre, a kormányzatra és a kongresszusra hagyják a döntést.

Trump elmozdítása a Capitolium épületének szerdai ostroma miatt merült fel, nevezetesen, hogy abban szerepet játszhatott gyújtóbeszéde.

Az elnök elmozdítása az Egyesült Államok alkotmányának 25. módosítása alapján történhet, amely kimondja, hogy a kormány tagjai szavazattöbbséggel átruházhatják az alelnökre az elnöki jogkört, ha az elnök képtelen ellátni feladatait.

Mike Pence ellenzi az elmozdítást, jóllehet demokrata pártiak mellett több republikánus párti politikus is arra szólította fel a kormányzatot, hogy alkalmazza a 25. módosítást.

Ugyanezt sürgette csütörtökön – méghozzá azonnal kezdeményezve – a képviselőház jogi bizottságának elnöke, Jerrold Nadler is nyilatkozatban.

A címlapfotó illusztráció.