×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Véget ért a káosz, Trump rendezett hatalomátadást ígért

 

Amerikában példátlan zavargás és káosz kísérte Joe Biden győzelmének elismerését. Erőszakos tüntetők miatt szakadt félbe Washingtonban a képviselőház és a szenátus ülése, ami formálisan kimondta a novemberi választás végeredményét. A világ legstabilabbnak tartott demokráciájának hatalmi központjában korábban elképzelhetetlen jelenetek zajlottak le – hangzott el az M1 Híradójában.


Több tízezer tüntető gyülekezett az amerikai fővárosban, mialatt a kongresszus Joe Biden megválasztott elnök győzelmét készült hitelesíteni. Donald Trump amerikai elnök is felszólalt a demonstráción, felszólította szimpatizánsait, vonuljanak a Capitolium épületéhez és békésen emeljék fel hangjukat a vélt választási csalás ellen.

Az elégedetlenkedők ezután a kongresszus épületéhez vonultak, ahol a tüntetők egy erőszakos csoportja megrohamozta és valóságos ostromzár alá vette az épületet. Hamarosan betörték a Capitolium bejáratát és ablakait, majd behatoltak a törvényhozás épületébe. Ott összecsaptak a rendőrökkel, akik idővel kénytelenek voltak visszavonulni.

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja a rendőrkordont áttörve megpróbál behatolni az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án,
(Fotó: MTI/AP/John Minchillo)

A Capitolium biztonsági szolgálata ekkor értesítette a kongresszus tagjait, hogy a tüntetők behatoltak az épületbe,

ezért a törvényhozó testület feloszlatta ülését, és a képviselők biztonságba menekültek.

Az ostromlott folyosókon erősítést kaptak a Capitolium őrei, az egyik átjárónál lövések is eldördültek, és egy fiatal nőt találtak el, aki később a kórházban meghalt.

Mialatt tüntetők szállták meg a szenátus üléstermét, Joe Biden megválasztott elnök az amerikai demokráciát ért legnagyobb modern kori támadásként értékelte az incidenst.

A capitoliumi káosz képei nem az igazi Amerikát mutatják, mi nem ilyenek vagyunk, egy kis szélsőséges csoport műve ez, amelynek célja a törvénytelenség” – mondta Joe Biden, és arra szólította fel Donald Trumpot, hogy küldje haza a támogatóit.

A távozó amerikai elnök ezt már korábban Twitter-üzenetben megtette, majd a közösségi oldalára feltöltött videójában szólította fel szimpatizánsait:

hagyjanak fel az erőszakkal, hagyják el a Capitoliumot, és induljanak haza.

Üzeneteiben azonban arról is beszélt, hogy szerinte elcsalták a novemberi választást, ezért a Twitter 12 órára zárolta az elnök fiókját, a Facebook és a YouTube pedig törölte a videót, az oldal szerkesztői szerint ugyanis az elnök erőszakra buzdított.

Órákkal a kaotikus események kezdete után aztán elegendő rendőr, nemzeti gárdista és FBI-ügynök gyűlt ahhoz össze, hogy a tömeget kiszorítsák az épület környékéről. Az egyik tüntető azt mondta: a hatóságok kettős mércét alkalmaznak.

A hivatalos adatok szerint négy ember meghalt a modern amerikai történelemben példátlan rendbontásban. Tizennégy rendőr sebesült meg az összecsapásban:

kettejüket kórházba szállították, egyiküket súlyos sérülésekkel.

A washingtoni rendőrfőkapitány bejelentette: több tucat tüntetőt vettek őrizetbe, akiknél tiltott fegyvereket és Molotov-koktélokat is találtak.

Az amerikai főváros polgármestere szigorította az esti kijárási tilalmat, és 15 nappal meghosszabbították a szükségállapotot, hogy Joe Biden január 20-i elnöki beiktatását biztonságban meg lehessen tartani.


Washingtonban a több órányi káosz után biztonságosnak nyilvánították a törvényhozás épületét, a képviselők visszamehettek és hitelesítették a novemberi elnökválasztás eredményét, ezzel hivatalossá vált Joe Biden győzelme. Donald Trump rendezett hatalomátadást ígért.

Kerítést állítanak fel az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületének, a Capitoliumnak a nyugati oldala (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds).

Az épület biztosítása után a képviselők folytatták az elektori szavazatok hitelesítését. Már hajnal volt, amikor az amerikai szövetségi szenátus Donald Trump elnök híveinek kifogásait elutasítva szentesítette a Joe Biden győzelmét elektori szavazatokat.

A kongresszus ülését közös imával zárták a képviselők és szenátorok.

Röviddel ezután Donald Trump, mivel a legnagyobb közösségi médiaszolgáltatók letiltották az oldalait, egyik szóvivője útján közleményt adott ki, amelyben elismerte, hogy elnöksége véget ért és rendezett hatalomátadást ígért január 20-ára. A közleményében is leszögezte, hogy nem fogadja el a kihirdetett végeredményt, és hogy szerinte a harc csak most kezdődik azért a célért, hogy újra naggyá tegyék Amerikát.

A capitolium-i eseményekkel egy időben derült ki, hogy a keddi szenátusi pótválasztásokon Georgiában mindkét helyet a demokraták vitték, amivel Joe Biden megválasztott elnök pártjának így sem lesz többsége.

Mindkét oldanak ötven-ötven szenátora lesz,

szavazategyenlőség esetén azonban a demokrata Kamala Harris alelnök szavazata dönthet majd.

Az M1-nek nyilatkozó alkotmányjogász szerint Joe Biden elnöksége káoszt hozott Amerikában, amit csak komoly gesztusokkal lehet majd csillapítani.