Hitelesített eredmény: Biden győzött, Trump átadja helyét

 

Az amerikai kongresszus hitelesítette csütörtökön Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmét, majd Donald Trump elnök az egyik szóvivője útján közleményt adott ki, amelyben gyakorlatilag először ismerte el elnökválasztási vereségét, és rendezett hatalomátadást ígért.

Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)

Biden győzelmének hitelesítése az után vált lehetővé, hogy a Republikánus Párt 13 szenátora és többtucatnyi képviselője kifogást emelt a győzelme ellen, és ezeket a házak leszavazták.


A szavazást késleltette, hogy a hivatalából távozó elnököt támogató tüntetők egy csoportja szerdán este erőszakkal behatolt a washingtoni törvényhozás épületébe. A hatóságok négyórányi rendbontás után kiszorították a behatolókat, és biztonságosnak nyilvánították az épületet, majd ezután két órával a kongresszus folytatta a munkáját.

A kifogást emelő republikánusok arra hivatkoztak, amit Trump elnök hangoztatott mindvégig a választás óta, hogy tömeges csalás történt a voksoláson, noha erre a szövetségi igazságügyi minisztérium sem talált bizonyítékot.

Eredetileg hat olyan állam választási eredményét akarták kifogásolni a kongresszusi hitelesítés folyamán, amelyben Biden győzött.

Végül csak Arizonára és Pennsylvaniára vonatkozóan tették ezt meg, de mindkettőt mindkét házban nagy többséggel leszavazták. Joe Biden így 306 elektori szavazatot szerzett meg a választáson, míg Donald Trump 232-t.

A Twitter szerdán ideiglenesen zárolta Trump fiókját azzal az indokkal, hogy megsértette a közösségi oldal szabályait, konkrétan azzal, hogy mentegette a Capitoliumba erőszakkal behatoló tüntetőket. Ezért Dan Scavino, az elnöki sajtóstáb közösségi médiáért felelős vezetője osztotta meg a kongresszusi szavazások után az elnök közleményét.

Eszerint bár egyáltalán nem ért egyet a novemberi elnökválasztás eredményével, „és a tények az ő oldalán állnak”, rendezett hatalomátadás lesz január 20-án.

„Mindig azt mondtam: folytatjuk a harcot annak érdekében, hogy csak a jogszerű szavazatokat számolják meg. Bár ez most az (amerikai) elnökségek történetében a legnagyszerűbb első ciklus végét jelenti, a harc csak most kezdődik azért a célért, hogy újra naggyá tegyük Amerikát!” – írta Scavino az elnök nevében.