×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Drámai a helyzet Horvátországban a két erős földrengés után, folyamatosak az utórengések is

 

 A horvát kormány hétfői ülésén természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló (Sisak-Moslovacka) megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit a múlt héten történt két erősebb földrengés miatt – közölte Andrej Plenkovic kormányfő.

A károk enyhítésére válságstábot állítottak fel, melynek élére Tomo Medved védelmi minisztert nevezték ki.

Új válság van, ezért új válságstábot kellett létrehozni, amely a földrengés okozta károk felszámolásával és az újjáépítéssel foglalkozik majd – hangsúlyozta Andrej Plenkovic, hozzátéve, hogy amennyiben újabb katasztrófa következne be, tűzvész vagy valami más, az újabb válságstáb élére Davor Bozinovic belügyminiszter kerül.

A múlt hétfői és keddi 5,2-es, majd 6,3 erősségű közép-horvátországi főrengésnek hét halálos áldozata és 28 sérültje van, az utórengések pedig folyamatosak. A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre.

Ivo Zinic, Sziszek-Monoszló megye elöljárója a sajtónak hétfőn úgy nyilatkozott: közel háromezer épület vált lakhatatlanná. A földrengés súlyos károkat okozott a 116 ezres lakosságú megye négy városában: Sziszeken, Petrinjában, Glinan és Hrvatska Kostajnicaban, valamint több járásban. A károk ötvenezer lakost érintenek.

Eddig 14 171 bejelentés érkezett anyagi károkról, amelyből 4194 épületet vizsgáltak meg a szakemberek. Ebből ezer ideiglenesen, 800 pedig teljesen használhatatlan – mondta az elöljáró. Hozzátette ugyanakkor, hogy a rengés sújtotta térségben több száz gazdasági épület, 11 iskola és közel az összes templom megsérült, öt közülük teljesen összeomlott.

Kiemelte: a legnagyobb problémát ötszáz család elhelyezése jelenti, a számuk pedig tovább nő.

Stjepan Kozic, Zágráb megye elöljárója elmondta: több mint ezer ingatlan sérült meg a földrengésben Zapresic, Velika Gorica, Ivanic Grad és Jastrebarsko városában, továbbá több járásban. Zapresicben három lakótömböt kellett kiüríteni. A 81 családot a közeli szállodában helyezték el, sokan rokonaiknál, barátaiknál kerestek szállást. A városban a bíróság épülete, a népfőiskola és Szent Péter-templom is megsérült.
Károlyváros megyében 300 épületen okozott károkat a földrengés.

Ahogy arról ma írtunk, Zalából hat tele teherautót küldenek Horvátországba. Korábban Magyarországon is érezni lehetett a horvátországi földrengést.

A címlapfotó illusztráció.