×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szilveszter francia módra: illegális houseparti és több mint 860 felgyújtott autó

 

Nyolcszázhatvanegy autót gyújtottak fel Franciaországban szilveszter éjszakáján; öt éve nem volt ilyen alacsony a felgyújtott autók száma, ami az Europe 1 francia rádió szerint a koronavírus-járványnak és a kijárási tilalomnak tudható be. Közben szombat reggel véget ért egy nyugat-franciaországi településen több mint 2500 francia és külföldi – spanyolok, britek, belgák és olaszok – részvételével megtartott, nem engedélyezett táncos buli.

Míg egy évvel ezelőtt szilveszterkor 1457 autót gyújtottak fel, az idén a belügyminisztérium újévi adatai szerint “csak” 861-et, ami 41 százalékos csökkenést jelent – olvasható szombaton az Europe 1 honlapján. Gérald Darmanin belügyminiszter a megyei vezetőkhöz intézett levelében kifejezetten kérte, hogy megyei adatokat ne hozzanak nyilvánosságra a „versengés” elkerülése érdekében.

Az idei szilveszter rendhagyó volt az este 8 órától érvényes kijárási tilalom és az utcákon járőröző százezer rendőr és csendőr miatt. Az ő feladatuk volt a kijárási tilalom betartatása, az illegális partik és utcai rendbontások megakadályozása.

Különböző szabály- és törvénysértések, a maszkviselés mellőzése, a kijárási tilalom megsértése és nem engedélyezett tűzijáték miatt 6600 embert büntettek meg. Hatszázhatvankét embert előállítottak, közülük 407-et előzetes letartóztatásba helyeztek.

Illegális nemzetközi technoparti

Közben szombat reggel

véget ért a nyugat-franciaországi Lieuron településen több mint 2500 francia és külföldi – spanyolok, britek, belgák és olaszok – részvételével egy üresen álló hangárban tartott, nem engedélyezett táncparti,

amelyet a hatóságoknak szilveszter éjszakáján nem sikerült megakadályozniuk. A rendőrség kudarca után a prefektúra csendőröket vonultatott fel a helyszínhez. A mentők kéztisztító folyadékot és maszkokat osztottak, hogy korlátozzák a vírus terjedését.

Zenés rendezvény illegális szervezése és hatósági személyek elleni szándékos erőszak miatt is eljárást indítottak.

A helyi, Ille-et-Vilaine megyei prefektúra közleménye szerint a résztvevők felgyújtották a csendőrség egyik járművét, három másikat megrongáltak, a csendőröket pedig üvegekkel és kövekkel dobálták meg.

 

A hangárból csütörtök óta hallatszó techno zene szombat reggel hallgatott el. A prefektúra szerint az első szilveszterezők szombat hajnalban hagyták el a helyszínt. A prefektúra Twitter-üzenete szerint a rendvédelmi szervek szombat negyed tizenegy óta ellenőrzik a helyszínt.

1200 ember ellen intézkedtek

Gérald Darmanin belügyminiszter közölte a Twitteren, hogy a 2500 résztvevő közül 1600 embert pénzbüntetést kapott tiltott rendezvényen való részvétel és drogfogyasztás miatt. A hatóságok 1225 jegyzőkönyvet vettek fel a járványügyi előírások - a kijárási tilalom, kötelező maszkviselés - megsértése miatt, 420 esetben pedig más szabálysértésekkel, illetve 225 esetben droggal összefüggésben. A hatóságok teherautót, hangtechnikai eszközöket és áramfejlesztőket koboztak el.

A csütörtök óta a kijárat előtt várakozó rendvédelmi szervek szisztematikusan igazoltattak mindenkit, aki gyalog vagy gépkocsin távozott a helyszínről.

A bretagne-i regionális közegészségügyi hivatal szombaton közleményben figyelmeztetett, hogy a tiltott rendezvényen nagy volt a koronavírus-fertőzés veszélye, és egyheti önkéntes házi karanténra, illetve teszt elvégzésére szólította fel a résztvevőket. A Rennes közelében fekvő városka tornaterme előtt antigénes tesztet végző szűrőállomást állítottak fel – közölte a prefektúra.

Az illegális rendezvény szervezői után folytatódik a nyomozás.