Míg Vuhanban ezrek ünnepelhettek együtt, a világ nagy része csendesen köszöntötte az újévet

 

Világszerte beköszöntött az újév – ha csendesebben is, de elkezdődött 2021. A nagy szilveszteri mulatságok szinte mindenhol elmaradtak a koronavírus miatt: üresek maradtak az utcák New Yorkban, Moszkvában lezárták a Vörös teret, és az európai nagyvárosok is szigorú korlátozások közepette ünnepeltek. Ezzel szemben a világ keleti felén egészen máshogy telt az óévbúcsúztatás: Új-Zélandon hatalmas utcai bulikkal készültek, és a járvány korábbi gócpontjában, Vuhanban is ezrek mulattak együtt, és köszöntötték optimistán az újévet – hangzott el az M1 Híradójában.


Ezrek búcsúztatták az óévet Vuhanban, a városban, amely 2019-ben világszerte ismertté vált. Innen indult el ugyanis a koronavírus, amely eddig 82 millió embert fertőzött meg, és több mint másfélmillió áldozatot követelt.

A visszaszámlálást követően léggömböket engedtek a magasba az ünneplők. Itt már nem látszott a járvány hatása – és az emberek is optimistán tekintenek a jövőbe. A többi kínai nagyvárosban is korlátozás nélkül lehetett ünnepelni, egyedül Pekingben maradt el a tűzijáték.

Korlátozások nélkül ünnepelhettek Új-Zélandon is, hiszen a szigeteken mindössze kétezer megbetegedést regisztráltak, és jelenleg egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem tartanak számon.

Dubaj is megtelt turistákkal, igaz, csak negatív koronavírus teszttel léphettek az Egyesült Arab Emírségek területére.

Évek óta itt tartják a világ legextravagánsabb tűzijátékait – idén ugyan nem döntöttek rekordot, de a világ legmagasabb épületéről, a Burdzs Kalifáról indították a tűzijátékot, és látványos lézershow is szórakoztatta a helyieket és a látogatókat.

Európa óvatosabban ünnepelt

Európában viszont visszafogottan, vagy egyáltalán nem ünnepelték nyilvánosan 2021 beköszöntét. Szilveszter éjszakáján üresek voltak Párizs utcái. Elmaradt a pezsgőzés és az utcabál is a Champs Elysées-n, és tűzijáték sem volt. A kijárási tilalom betartatásának ellenőrzésére nagyszámú rendőrt vezényeltek az utcákra.

Berlinben a Brandenburgi kapunál más években százezrek köszöntik az újévet, idén viszont kihalt volt a tér, de a látványos tűzijáték nem maradt el – mindenki otthon nézhette televízión. A német fővárosban is elmaradtak a mulatságok, a koronavírus miatt ugyanis kijárási tilalom van érvényben éjszakánként.

Angela Merkel német kancellár újévi üzenetében járvány miatt hozott korlátozó egészségügyi szabályok fegyelmezett betartására kérte az állampolgárokat, és azt mondta, a védőoltások új reményt adnak.

„Nem túlzás azt mondani, hogy az elmúlt 15 évből az utolsó mindannyiunk számára nagyon nehéz volt, és soha nem néztünk az új évre ilyen sok reménnyel, még ha tele is vagyunk félelmekkel és kétségekkel” – fogalmazott a kancellár, aki a járvánnyal való szembeszállást az évszázad legnagyobb politikai, társadalmi és gazdasági kihívásának nevezte.

Angela Merkel beszédében utalt arra is, hogy kancellárként valószínűleg ez az utolsó újévi üzenete – ősszel ugyanis lejár a mandátuma, és nyugdíjba szeretne vonulni.

Oroszországban az újév családi ünnep is, ilyenkor állítanak fenyőfákat az otthonokban.

Így az ünnepségek nem maradhattak el teljesen. A Vörös tér, ami minden szilveszterkor zsúfolásig megtelik, most le volt zárva az ünneplők előtt, de a közeli korcsolyapályáról látni lehetett a látványos tűzijátékot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök újévi köszöntőjében az egészségügyi dolgozók erőfeszítéseit méltatta a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Mint mondta, 2019 szilveszterekor senki sem számított arra, mekkora megpróbáltatások előtt áll az ország.

„Meggyőződésem, hogy együtt túl leszünk ezeken a nehézségeken, visszatérhetünk a normális életünkhöz, és megújult erővel megoldjuk azokat a feladatokat, amelyekkel Oroszország a 21. század harmadik évtizedében szembesül” – mondta az orosz elnök.

Voltak évek, amikor 1 millióan ünnepelték az új esztendő beköszöntét a New York-i Times Square-en, most szilveszterkor azonban csak alig néhány tucatnyian. Ennek ellenére 2020 utolsó másodperceiben is volt visszaszámlálás, a tér egyik épületének tetején leereszkedett a kristálygömb, és éjfélkor tűzijáték kezdődött.

Az emberek és nemzetek közötti békét és kölcsönös törődést nevezte az új koronavírus teremtette járványhelyzet egyik tanításának Ferenc pápa újévi beszédében, amelyet a Vatikán interneten közvetített péntek délben.

Az egyházfő az új esztendő kezdetét bátorításnak nevezte, és abban bízott, hogy az előttünk álló év mindenki számára lehetőséget nyújt az emberi és lelki fejlődéshez.

Itthon is csendesen ünnepeltek az emberek

Csak a rendőrök járőröztek, és csak néhányan sétáltak tegnap éjjel a Budapesti Vörösmarty téren. Az előző években ez volt az egyik központi hely a fővárosban szilveszter éjjel, most azonban szinte teljesen kiürült.

Csendesen telt a szilveszter éjszaka Egerben is. A Dobó téren évek óta utcabált rendeztek ilyenkor, most azonban ez elmaradt.

Veszprémben a helyi, Petőfi Színház művészei házhoz vitték a szilveszteri hangulatot. A színészek három feldíszített, és hangtechnikával felszerelt kisbusszal járták a várost. Többek közt operettslágerekkel szórakoztatták az otthon ünneplőket.

Baján is szinte teljesen üresek voltak az utcák. Ott a rendőrök mellett a városrendészet munkatársai is járőröztek az éjjel.

Országos szinten azonban akadt dolguk a rendőröknek.

Pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos szabálysértés miatt 13 esetben indítottak eljárást. A kijárási tilalom megszegése miatt pedig több mint ezer esetben intézkedtek az egyenruhások.

„A kijárási tilalom megszegése okán 2020. december 31-én 2nyolc óra és 2021 január 1-jén öt óra között összesen ezerhuszonnyolc esetben intézkedtek a kollégáim” – mondta Bálint Gabriella alezredes.

Tűzijátékkal kapcsolatos balesetek is történtek az éjjel, ugyan jóval kevesebb mint az előző években. A tűzoltóknak országszerte összesen három olyan családi házhoz kellett vonulniuk, amelynek lángolt a tetőszerkezete.

A főváros harmadik kerületében pedig egy csillagszóró miatt gyulladt ki egy lakás, ami teljesen lakhatatlanná vált.

„Huszonkilenc tűzesetnél és ötvennyolc műszaki mentésnél kellett beavatkoznunk. A szigorítások miatt sokkal kevesebb tűz keletkezett tűzijátékok miatt. Korábbi években harminc és ötven közötti olyan tűzesethez riasztottak bennünket, ami tűzijátékokra vezethető vissza. Idén most kilenc ilyen tűzeset volt összesen” – fogalmazott Mukics Dániel a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Az elmaradt utcabálok és zárva tartó szórakozóhelyek miatt sokkal kevesebben kezdték az új évet a toxikológián is. A budapesti Péterfy Kórházba két embert szállítottak túlzott alkoholfogyasztás miatt.

„Ahogy az elmúlt év igencsak különleges volt, ez a szilveszter is különlegesnek számít az osztályunknak az életében. Ugyanis eltérően az elmúlt évek, évtizedek szilvesztereitől amikor jellemzően nagyon sok beteget vettünk fel, az átlag betegforgalmunknak három-négy, akár ötszörösét. Most gyakorlatilag egy átlag nap betegforgalma bonyolódott le. Huszonkét beteget vettünk fel, és ebből összesen ketten voltak olyanok, akiket tipikus szilveszteri betegnek lehetne nevezni” – ismertette Papp Csaba a Péterfy kórház toxikológiai osztályának főorvosa.

A mentőszolgálat közleménye szerint szilveszter éjjel az országban összesen száz embert, köztük hét kiskorút kellett detoxikálóba szállítaniuk.