×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szerdán is földrengések ébresztették a horvátokat

 

A keddihez hasonlóan a szerdai horvátországi földrengéseket is lehetett érezni Magyarországon, például Kaposváron, Nagykanizsán, Pécsen és Zalaegerszegen. A szakértők előre figyelmeztettek, hogy lehetnek utórezgések.

A hétfői és a keddi nap után szerdán is földrengés volt Horvátországban.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium adatai szerint szerda reggel

Horvátországban kora reggel egy 4,4-es erősségű földrengés volt (Forrás: geofon.gfz-potsdam.de).


A keddi horvátországi földrengés után két szerda reggeli utórengését is lehetett érezni Magyarországon – közölte az ELKH CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának szeizmológusa az MTI-vel.

Szanyi Gyöngyvér tájékoztatása szerint az utórengések közül a szerda reggel 6.15-kor keletkezett, majd a 11 perccel később kipattant, az előző napinál enyhébb rengést elsősorban a magasabb épületekben

Magyarországon is érezték, például Kaposváron, Lentiben, Nagykanizsán, Pécsen és Zalaegerszegen.

Kedden kora délután 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg Horvátországot, a földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt.

A természeti katasztrófának hét halálos áldozata van, köztük egy gyermek,

és huszonhat sérültet vittek kórházba, amelyből ugyanakkor evakuálni kell a betegeket, mert nem biztonságos. A rezgéseket Magyarországos is lehetett érezni, több helyen belengett a csillár, vagy a karácsonyfadísz, Kecskeméten a városházát is ki kellett üríteni.

Hétfőn kora reggel egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg ugyanezt a horvátországi területet, amelyet másfél órán belül egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű földmozgás követett.

A szerdai utórengések nem voltak váratlanok. Tóth László szeizmológus például arról beszélt, hogy

akár több ezer utórengés is lehetséges,

de a keddinél várhatóan mindegyik kisebb lesz. Az eddigi adatok mindezt alátámasztják.

Juhász Árpád geológus pedig azt mondta, hogy az afrikai lemezek mozgása miatt egyáltalán nem meglepő, ha az adriai tréségben vannak földrengések.

Címlapfotó: Katonák takarítják a romokat Petrinjában 2020. december 29-én, miután 6,3 erősségű földrengés volt Közép-Horvátországban (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat).