×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Összefogásban az erő! – Több ország is felajánlotta segítségét a horvátoknak

 

Több európai uniós tagállam és nyugat-balkáni ország ajánlotta fel segítségét Horvátországnak a földrengés okozta károk enyhítésében – közölte a helyi sajtó szerdán.

Aleksandar Vucic szerb államfő levélben kérte Ana Brnabic kormányfőt, hogy utaljon át 1 millió eurót (365 millió forint) Horvátországnak. Észak-Macedónia és Bulgária egyaránt százezer eurós segítségről döntött. Orbán Viktor miniszterelnök Andrej Plenkovicsnak írt keddi levelében Magyarország támogatását ajánlotta fel a földrengés okozta károk enyhítésében és a katasztrófát követő újjáépítésben.

Zágráb még kedden aktiválta az unió polgári védelmi mechanizmusát is, amelyet 2001-ben hozták létre azzal a céllal, hogy javítsa az Európai Unió (EU) reagálási képességét az olyan természeti és ember okozta katasztrófákra, mint például a futótüzek, az áradások, a tengeri szennyezés, a földrengések, a hurrikánok és az ipari balesetek.

Ennek keretében már kedden éjjel érkeztek eszköztámogatások az országba.

  • Szlovénia négy konténert, 12 emeletes ágyat, 24 matracot és 200 hálózsákot küldött.
  • Ausztria 470 összecsukható ágyat,
  • Olaszország 100 téli sátrat,
  • Görögország, 40 sátrat és 50 elektromos, helyiségek melegítésére szolgáló berendezést, 500 összecsukható ágyat, valamint 500 hálózsákot,
  • Románia 50 sátrat, 100 összecsukható ágyat, 200 hálózsákot és 14 konténert,
  • Svédország 60 sátrat, 2000 összecsukható ágyat,
  • Csehország pedig két, védettségi fokozatú lámpatestet, egy ballonfénytornyot, tíz elektromos melegítőt, 600 összecsukható ágyat és 1200 hálózsákot

juttatott el Horvátországba.

Az országot újabb, a korábbiaknál erősebb, 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg kedden kora délután. Epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt, heten meghaltak és többen megsérültek.

Ezt megelőzően hétfőn kora reggel egy 5,2-es erősségű földrengés sújtotta ugyanezt a területet, amelyet másfél órán belül egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű földmozgás követett.

Szerdán több erősebb utórengést is regisztráltak.

Darinko Dumbovic, Petrinja polgármestere a sajtónak úgy nyilatkozott: a várost és környékét három nap alatt harmadszor érte földrengés. Minden romos ház, amely eddig még bírta, most összeomlott – mondta.

A horvát kormány keddi, késő esti ülésén 120 millió kuna (közel 6 milliárd forint) azonnali gyorssegélyről döntött, amelyet még szerdán átutalnak a földrengés sújtotta megyéknek. Zágráb az Európai Unió Szolidaritási Alapjától remél további segítséget.

A horvát vöröskereszt szerdán számlát nyitott a földrengés áldozatainak megsegítésére.

A címlapfotó illusztráció.