×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ömlik az izzó láva a világ egyik legaktívabb vulkánjából

 

Két és fél év „hallgatás” után ismét kitört a Kilauea, a Hawaii-szigetek egyik legaktívabb tűzhányója. Sérülésekről, illetve anyagi károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

Az Amerikai Földtani Megfigyelő Szolgálat (USGS) által közreadott légi felvétel a Kilauea tűzhányó kráterében lévő izzó láváról a hawaii nagy szigeten 2020. december 21-én. (Fotó: MTI/EPA/USGS/M. Patrick)

A Kilauea egy aktív pajzsvulkán a Hawaii-szigeteken, a nagy sziget déli partján. A tengerszint fölé mintegy 100 ezer éve emelkedett fel. A múltban váltakozva produkált turistacsalogató, Hawaii-típusú és nagy robbanásosokkal járó, úgynevezett Surtsey-típusú kitöréseket — utóbbiak 1500 és 1890 között számos halálos áldozatot követeltek.

Legutóbbi nagy robbanásos kitörése 1924-ben volt.

A Nemzeti Park Szolgálat (NPS) által közreadott képen emberke nézik a Kilauea tűzhányó kráteréből feltörő gőz és hamufelhőről a hawaii nagy szigeten 2020. december 21-én. (Fotó: MTI/AP/NPSZ/Janice Wei)

1983. január elejétől egészen 2018 őszéig szinte folyamatosan működött, jelentős károkat okozva, 1990-ben többek közt Kalapana városát is elpusztította.

A mostani előtt legutóbb 2018. május 3-án tört ki, akkor több hasadék nyílt rajta a csúcs alatt, és a kitörést erős, 6,9 magnitúdójú földrengés kísérte, ami miatt mintegy 2000 hawaii lakost evakuálni kellett.


2018. május 17-én kora reggel a vulkán robbanásszerűen kitört, és több mint 9000 méter magas hamuoszlopot lövellt a levegőbe. A vulkán fő idegenforgalmi nevezetessége, a Halemaumau lávató megszűnt, és a kráter alján hatszáz méteres mélyedés jött létre, amivel a kráter alja a talajvízszint alá került.