×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mutáns vírus: részben visszaállhat a közlekedés a brit-francia határforgalomban

 

Megállapodás született a francia kormánnyal az Egyesült Királyság határforgalma ügyében – mondta Grant Shapps közlekedési miniszter, miután lezárták a határt az új koronavírus-variáns miatt.

Azt követően, hogy kedden gyakorlatilag európai blokád alá vették Nagy-Britanniát, a francia hatóságok kedd késő este bejelentették: a repülőgépek, hajók és az Eurostar vonatok szerda reggel visszaállnak a forgalomba. Ezek a járatok viszont csak a francia állampolgárok, az uniós polgárok és a franciaországi tartózkodási hellyel rendelkező emberek számára lesznek használhatók, a koronavírus mutánsának felbukkanása miatt viszont továbbra sem engdélyezik bit állampolgárok beutazását. A fuvarozók ne menjenek Kent felé, ahol mintegy 2850 kamion rekedt – emeli ki a megállapodás szövegéből a BBC. .

Utazhatnak azok is, akik létfontosságú úton vannak, ideértve a Covid-19 ellen harcoló egészségügyi személyzetet, a nemzetközi áruszállítást biztosító személyeket, a horgászszemélyzetet, valamint a busz- és mozdonyvezetőket. Ehhez azonban kevesebb mint 72 órával indulás előtt negatív PCR-tesztet kell produkálnia mindenkinek.

A BBC úgy tudja, hogy a fuvarozóknak elegendő egy negatív gyorsteszt is, mielőtt Franciaországba utaznának. A francia hatóságok azután tettek bejelentést, hogy az Európai Bizottság felszólította a tagállamokat, vonják vissza az utazási tilalmakat az ellátási lánc megszakadásának elkerülése érdekében. Keddig több mint 50 ország tiltotta ki az Egyesült Királyságból érkezőket.

A Franciaországot az Egyesült Királysággal összekötő Csatorna-alagút létfontosságú kereskedelmi út, naponta mintegy tízezer teherautó és kamion halad át Dover és Calais között karácsonykor. A Kentben rekedt kamionsofőrök azonnali segítséget kértek a kormánytól. Emberek százai néznek harmadik éjszakájuk elé kedd este a fülkéjükben.

Az 51 éves londoni Baliga László teherautósofőr kedden élelmet és vizet szállított azoknak, akik a használaton kívüli Manston Nemzetközi Repülőtérnél sorakoztak fel – számolt be a BBC.