Megkapta a vakcinát Benjámin Netanjahu, világszerte indulnak az oltási kampányok

 

Megkezdődött a tömeges védőoltási program Izraelben. Elsőként Benjámin Netanjahu miniszterelnök kapta meg a vakcinát, ám vasárnaptól megkezdték az orvosok és ápolók tömeges oltását is. Az Egyesült Államokban ezalatt megkezdték a Moderna vállalat által kifejlesztett vakcina kiszállítását: a karácsonyi héten a tervek szerint közel hatmillió ember fogja megkapni. Európában pedig minden szempár az európai gyógyszerügynökségre szegeződik, amely hétfőn dönt a vakcina engedélyezéséről – közölte az M1 Híradója.


Élőben közvetítették az izraeli televíziócsatornák, ahogy a kamerák kereszttüzében megkapta a koronavírus elleni védőoltást Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat este Tel-Aviv külvárosában.


Ő volt az első a zsidó államban, akinek beadták az amerikai Pfizer vállalat német fejlesztésű oltószerét. A kormányfő azt kérte, hogy mindenki menjen el beoltatni magát.

„Egy kis szúrás az emberiségnek, de egy nagy lépés mindnyájunk egészsége felé. Menjenek, és oltassák be magukat!” – üzente a miniszterelnök. Ezt követően megkapta oltási kiskönyvét, amely bizonyítja: megkapta a koronavírus elleni védőoltást.

Netanjahu után Izrael egészségügyi minisztere és az oltásközpontnak otthont adó kórház igazgatója is megkapta a vakcinát. Vasárnap elkezdődött a tömeges oltási program is Izraelben: először a kórházi alkalmazottak kapják meg az oltószert.

Az izraeliek kétharmada szeretné beoltatni magát

Az első adag Pfizer-vakcinák után várhatóan még az év vége előtt megérkeznek az első szállítmányok az amerikai Moderna vállalat oltóanyagából is, így a tervek szerint a két beszállító termékeivel a kilencmilliós ország minden ötödik lakóját be tudják oltani.

A felmérések szerint az izraeliek kétharmada amilyen hamar csak lehet szeretné beoltatni magát, minden harmadik embernek azonban fenntartásai vannak a vakcinával szemben. A 65 év felettieknél ez az arány azonban alacsonyabb: az idősek 82 százaléka áll készen arra, hogy beoltsák.

„Ez egy lehetőség arra, hogy visszatérjünk a normális élethez. Szeretném megölelni és megpuszilni végre az unokáimat” – mondta egy jeruzsálemi nyugdíjas.

Ezalatt az Egyesült Államokban már javában dobozolják a Moderna biotechnikai vállalat vakcináit.

Az államokban a múlt héten engedélyezett oltóanyag szállítmányozása óriási logisztikai kihívás.

A mínusz húsz fokon tárolt szerből ugyanis egyetlen hét alatt közel hatmillió dózist terveznek kiszállítani több mint 3700 oltóközpontba szerte az Egyesült Államokban. A kormány szeretne még az év vége előtt 25 millió embert beoltani, ám szakértők szerint ezt a számot csak valamikor januárban lesznek képesek elérni.

Az unióban a két ünnep között kezdődhet az oltás

Napokon belül 100 ezer adag oltószer érkezik Svájcba, és megkezdik a 65 év feletti veszélyeztetett csoportok beoltását – jelentette be a szövetségi kormány szombaton. Három millió dózist rendeltek az amerikai Pfizer vállalattól a 8,5 milliós országban.

Hétfőn várhatóan az európai gyógyszerügynökség is dönt arról, hogy biztonságosnak tartja-e a Pfizer oltóanyagát. Amennyiben a vakcina zöld utat kap, szerte az Európai Unióban – így hazánkban is – elkezdődhet a két ünnep között az oltás.