×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jelentősen visszaesett az autógyártás Csehországban

 

November végéig a cseh autógyárak 1,54 millió személygépkocsit állítottak elő, ami éves összehasonlításban 21,2 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ami azért figyelemre méltó, mert októberben még három százalékos növekedést mértek.

November végéig a cseh autógyárak 1,54 millió személygépkocsit állítottak elő, ami éves összehasonlításban 21,2 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában, míg októberben 3 százalékos növekedést mértek.

A kimutatásokból kitűnik, hogy idén a cseh személyautógyárak termelése visszaesett a 2013-as év szintjére

– derül ki a cseh autóipari szövetség csütörtöki közleményéből.

A legnagyobb cseh autógyár, a Skoda Auto 11 hónap alatt 690 380 személygépkocsit gyártott, 18,4 százalékkal kevesebbet, mint egy éve. A dél-koreai Hyundai termelése 25,8 százalékkal 215 851 autóra csökkent. A harmadik cseh autógyár, a francia-japán TPCA, amely kiskocsikat gyárt, 147 865 darabot készített el, ami éves szinten 26,4 százalékos visszaesés.

„A cseh autóipar teljesítményét sajnos alapvetően befolyásolta a koronavírus-járvány. Az eredmény a termelés és az eladás többszöri leállításának, illetve korlátozásának a következménye” – jelentette ki Zdenek Petzl, a szövetség ügyvezető igazgatója prágai sajtótájékoztatóján.

Petzl szerint a cseh autóipar helyzete várhatóan csak a jövő év második negyedétől fog javulni.

A cseh autóbuszgyárak a január-novemberi időszakban 4568 járművet gyártottak, 4,3 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. A Jawa motorkerékpárokból 450 készült el novemberig, ami 56,7 százalékos termeléscsökkenés.

A címlapfotó illusztráció.