A francia elnök is megfertőződött

 

Pozitív lett Emmanuel Macron francia elnök koronavírustesztje – közölte a francia miniszterelnökség.

A 42 éves politikust azután tesztelték, hogy megjelentek nála a koronavírus tünetei. Emmanuel Macron most hét napra karanténba vonul – írta a BBC.

A miniszterelnök az elszigetelődés alatt is folyamatosan irányítja majd az országot, csupán annyi változik, hogy karanténból fog dolgozni – mondta egy tisztviselő.


Egyelőre nem tudni, hogy Macron hogyan kapta el a vírust, de azonosították azokat, akikkel szoros kapcsolatban állt. Az 55 éves Jean Castex miniszterelnök is önkéntes karanténba vonult, mivel lehetséges kontaktnak számít. Arról nincs információ Macron 67 éves felesége megfertőződött-e.

Macron a világ számos vezetőjének egyike, aki megbetegedett a légzőszervi betegségben. Ide sorolható Donald Trump amerikai elnök és Boris Johnson brit kormányfő.

Franciaországban a héten az egyik napról a másikra kijárási tilalmat rendeltek el annak érdekében, hogy visszaszorítsák az exponenciálisan növekedő megfertőződések számát. Az új intézkedések miatt az éttermek, kávézók, színházak és mozik bezárni kényszerültek.

A járvány kezdete óta Franciaországban 2 465 126 fertőzöttet és 59 472 halálos áldozatot regisztráltak a Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint. Az országban eddig mindössze 186 004-en gyógyultak fel. Szerdán több mint 17 700 új esetről érkezett hír.