Bombasiker lett a volt NDK-s pártfőtitkár hagyatékának árverése

 

A vártnál nagyobb, 120 ezer eurós (42,5 millió forint) bevétellel zárult egy online és telefonos árverés, amelyet Erich Honeckerhez, az egykori NDK utolsó pártállami vezetőjéhez köthető tárgyakból tartottak a németországi Kirchheim unter Teckben szombaton.

A legmagasabb árat – 14 ezer eurót – az államfőknek járó Fehér Rózsa-érdemrend lánccal nevű finn kitüntetésért fizették. 8500 euróért kelt el egy vitorláshajó-modell, amelyet a kuvaiti emírtől kapott ajándékba az egykori kommunista Kelet-Németország vezetője.

A Stuttgart melletti településen mintegy húsz tárgyat bocsátottak áruba, köztük több érdemrend mellett egy autószászlót is.

Az árverés szervezője, Andreas Thies azt mondta, hogy elégedett az eredménnyel, a bevétel meghaladja a várakozásait.

Erich Honecker, a berlini fal megépíttetője 1994-ben halt meg Chilében.

Röviddel a halála előtt egy nem német származású férfinak adta el az élete során gyűjtött emléktárgyakat. A gyűjtő, aki már maga sem fiatal, azért bocsátotta áruba a kollekciót, mert családjában már senkit nem hoznak lázba a Honecker-relikviák.

A gyűjtemény zömét, köztük igen értékes tárgyakat, összesen 80 emléket, 2021 tavaszán bocsátanak árverésre.

A Honecker-relikviák egészéért még az aukció előtt egymillió eurót ajánlott egy érdeklődő, de az ügylet meghiúsult, mert a német állami vagyonkezelő felvetette, hogy a tárgyak esetleg köztulajdont képezhetnek, és az adásvétel felfüggesztését kérte egy bíróságtól.

Az árverés szervezője azt mondta, hogy már nem vitatott a Honecker-relikviák tulajdonjoga, és fenntartja magának a jogot, hogy kártérítésért perelje a vagyonkezelőt a meghiúsult ügyletért.

A címlapfotó illusztráció.