Sikerült megakadályozni Brüsszel zsarolását

 

A józan ész győzelme a csütörtöki megállapodás az unió költségvetéséről, illetve a járvány utáni helyreállítási alapról – mondta Varga Judit a BBC-nek. Az igazságügyi miniszter sikerként értékelte, hogy Európa ideológiai viták helyett végre a világjárványra és annak negatív gazdasági hatásaira figyel. A miniszter ugyanakkor az ATV-ben nem zárta ki, hogy további támadások lesznek. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője szerint a megállapodást a jövő héten megszavazza az Európai Parlament – hangzott el az M1 Híradójában.


Színtiszta zsarolásnak nevezte Varga Judit, amit Brüsszel tervezett, vagyis hogy politikai feltételekhez kösse az uniós pénzek kifizetését. Az igazságügyi miniszter az ATV-ben azt mondta: a csaknem két és fél éve tartó harc arról szólt, hogy mikor lehet elzárni a pénzügyi csapokat.


Varga Judit hozzátette: azért is győzött a magyar kormány és egyben Magyarország, mert soha nem látott mértékű fejlesztési pénzek érkeznek a következő években Magyarországra.

Az igazságügyi miniszter a BBC-nek is nyilatkozott, ahol arról beszélt: a józan ész győzelme a csütörtöki megállapodás az unió költségvetéséről, illetve a járvány utáni helyreállítási alapról.

Sikerként értékelte, hogy Európa, ideológiai viták helyett, végre a világjárványra és annak negatív gazdasági hatásaira figyel. Az uniós pénzek ellenőrzéséről pedig azt mondta:

erre már most is számos, hatékony eljárás létezik.

Orbán Viktor csütörtökön a közösségi oldalára feltöltött videóban jelentette be, hogy sikerült megállapodni az unió következő hétéves költségvetéséről és a helyreállítási alapról. Méghozzá úgy, hogy a jövőben sem lehet ideológiai, politikai okok miatt uniós pénzeket visszatartani.

Szombaton a Kossuth Rádióban Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője is arról beszélt: a megállapodással sikerült elérni, hogy ne lehessen uniós pénzeket politikai zsarolással elvenni tagállamoktól.

Deutsch Tamás szerint jövő héten az Európa Parlament meg fogja szavazni a megállapodást, de – ahogy fogalmazott – fanyalgók, nyafogók biztosan lesznek még a jövőben is.

A címlapfotó illusztráció.