Orbán Viktor: Megküzdöttünk a jogainkért, visszautasítottuk a zsarolást

 

Magyarország szempontjából a legfontosabb, hogy az EU vezetői az uniós költségvetés és a helyreállítási alap mellett elfogadtak egy jogi nyilatkozatot is, amely a jogállamiság feltételrendszeréhez kapcsolódik. Ebben – Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök feltélelei alapján – meghatározták, hogy milyen körülmények között lehet alkalmazni egy tagállammal szemben a jogállamisági mechanizmust – hangzott el az M1 Híradóban pénteken.

Az uniós csúcson született megegyezéshez azonban kemény tárgyalások vezettek. Angela Merkel német kancellárt a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón egy újságíró arról kérdezte, milyen volt a hangulat azok után, hogy „az elmúlt hetekben eldurvult a hangnem”. A német kancellár azt felelte, hogy a kölcsönös tisztelet jellemezte az egyeztetéseket.

„Az a tény, hogy tisztelettel viszonyulunk egymáshoz – legalábbis ami engem, illetve a megbeszéléseket illeti – hozzájárult ahhoz, hogy végül megtaláltuk a megoldást egy rendkívül nehéz kérdésben. Minthogy a megállapodást az Európai Parlament – ahogy Sassoli elnök fogalmazott – tudomásul veszi, azt mutatja, hogy


mindig meg lehet találni a kiutat, de tisztában vagyok vele, hogy mélyek a sebek a tagállamokban, és erre az a jó orvosság, ha tárgyalunk egymással. Így mindig tisztázhatjuk a sérelmeinket”

– összegezte a tapasztalatait Angela Merkel.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint az Európai Unió egységét, összetartozását és bizalmát mutatják és erősítik a megállapodások, amelyek a csúcson születtek.

„Megküzdöttünk a jogainkért, visszautasítottuk a zsarolást és mindazt, ami nem elfogadható nemzeteink számára. A vita ugyanis nem csak a jogállamisági mechanizmus körül folyt, tétje az Európai Unió jövője volt” – jelentette ki Orbán Viktor az ülést követően a közösségi oldalára feltöltött videóban.

„Három dolgot mindenképpen elértünk: megvédtük az európai alkotmányt, nem engedtük, hogy azt megkerüljék; elhárítottuk azt a veszélyt, hogy költségvetési eszközökkel rákényszerítsenek a magyarokra olyan intézkedéseket, amiket mi nem akarunk meghozni és nem akarunk elfogadni. És végül megvédtük a magyarok pénzét, amely a következő évek gazdasági fejlődésénél jól jön majd”

– fogalmazott a magyar kormányfő.

Mateusz Morawiecki arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a magyar miniszterelnökkel együttműködve tudták kiharcolni a mindkét ország számára kedvező eredményeket.

Nem lehet zsarolni országokat

Komoly jogi biztosítékok gondoskodnak arról, hogy ne lehessen ideológiai nyomásgyakorlásra használni a jogállamisági feltételrendszert – értékelte a megállapodást Varga Judit. Az igazságügyi miniszter azt mondta, Magyarország a döntéssel biztosította annak a helyzetnek a fennmaradását, amiért mindig is küzdött.

„Megőriztük szuverenitásunkat, és senki sem tud a költségvetéssel fenyegetve egyetlen országot sem rábírni ara, hogy ideológiai kérdésekben – legyen az bevándorláspolitika, családpolitika – változtasson az álláspontján”

– fogalmazott az igazságügyi miniszter.

A következő hétéves uniós költségvetés elfogadásáról Varga Judit hangsúlyozta: a kormány megvédte a magyarok pénzét, hiszen a nyári megállapodásban, ami a büdzsé kereteit szabta meg, nagyon sok pluszforrást sikerült kiharcolni.