×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyar kutató felfedezésén is alapul a hatásos vakcina

 

A 65 éves tudósnő, Karikó Katalin szolnoki születésű biokémikus, a BioNTech német oltóanyaggyártó vállalat alelnöke, Philadelphia központjától félórányira él. A Pfizerrel közösen létrehozott koronavírus elleni vakcina az ő felfedezésén (is) alapul – írja pénteki számában a Magyar Nemzet.

A napilapban megjelent interjú szerint Karikó Katalin kutatásainak is köszönhetően készült el rekordgyorsasággal a koronavírus elleni vakcina.

Pályafutását felidézve elmondta, hogy 1982-ben doktorált, az antivirális rövid RNS-molekulák szintézise és alkalmazása volt a témája. A Temple Egyetemen, Philadelphiában sikerült állást szereznie. 1997-ben Drew Weissman immunológussal dolgozott, aki HIV elleni vakcinát akart kifejleszteni.

A szintetizált mRNS-ek meglepetésükre aktiválták az immunsejteket. Akkor úgy tűnt, hogy az ilyen mRNS ideális lehet vakcinának, Karikó Katalin azonban terápiára akarta használni az mRNS-t, és azt kezdte el kutatni, hogyan tudná az immunitását csökkenteni. Végül az mRNS négyféle építőeleméből egyet, az uridint annak módosított változatára, a sejtjeink RNS-ében gyakran előforduló pszeudouridinra cserélte, és Drew kimutatta, hogy az ilyen mRNS „csendes”, azaz nem aktiválja az immunsejteket – írta a lap.

Meglepetésükre vakcinának is jobb volt az ilyen „csendes” mRNS. Az egyetem szabadalmaztatta a módszert, amit Karikó–Weissman-technikának neveznek, és amely ma számos Covid-vakcina fejlesztésének alapja. A világ két vezető biotechnológiai cége, a BioNTech és a Moderna szerezte meg a szabadalmi jogot, az előbbi 2013-ban állást kínált Karikó Katalinnak, aki most az ezerötszáz szakembert foglalkoztató cég alelnöke – olvasható a cikkben.

Arra a kérdésre, hogy hogyan kezeli a hirtelen jött világhírt, azt felelte: „nehezen, erre nem készültem, készülhettem fel. December elején folyamatosan százas volt a pulzusom, alig tudtam aludni.”

Azzal kapcsolatban, hogy a világban erős az oltásellenesek hangja, és hogy mit üzen azoknak, akik félelemből, tudatlanságból, mások hatására vagy bármilyen ok miatt ellenzik a védőoltások beadását, Karikó Katalin úgy válaszolt: „igyekszem megtudni a félelmük okát, és a bennük felmerülő kétségekre, kérdésekre specifikus választ adni. Az emberek aggodalmát nagyon komolyan kell venni, segíteni kell nekik a döntés meghozatalában”.