×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mindkét fél úgy látja, hogy elmaradhat a Brexit-megállapodás

 

Az Európai Unióból idén kilépett Egyesült Királysággal megkötni kívánt kereskedelmi megállapodás elmaradásának nagyobb a valószínűsége, mint a létrejöttének – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben pénteken, az uniós tagországok vezetőinek kétnapos, évzáró tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján.

Kijelentette, hogy a megállapodás kilátásai rosszak, a helyzet nehéz, a fő akadályok továbbra is fennállnak.

A tárgyalások folytatódnak, vasárnapig kiderül, hogy lehetséges-e megállapodásra jutni a jövőbeli kapcsolatokról - tette hozzá. Szavai szerint a halászat szabályozása továbbra is kiemelkedő kérdés, a tárgyalók ezen a területen még nem találták meg a megoldást a nézetkülönbségek áthidalására.

„Megértjük, hogy az Egyesült Királyság vizeinek ellenőrzésére törekszik, de meg kell értenie az EU halászainak elvárásait is, amelyek évtizedekre, néha évszázadokra visszanyúló hozzáférésre épülnek" – fogalmazott.

Korábban a brit miniszterelnök is hasonló hangvételben nyilatkozott.

Boris Johnson szerint jelentős esély van arra, hogy megállapodás nélkül zárulnak majd a tárgyalások, ugyanakkor hangsúlyozta hogy kész folytatni a tárgyalásokat, és a vezető uniós tagállamok fővárosaiba is hajlandó ellátogatni a siker érdekében.

Szerinte azonban immár „erőteljes lehetőség” egy olyan viszonyrendszer, amely sokkal inkább hasonlít az EU és Ausztrália kapcsolataira, mint az EU és Kanada kereskedelmi egyezményére.

.