Gyökeresen változtatnia kell Kijevnek, ha EU- és NATO-tag akar lenni

 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat fegyveres kommandósai hetfőn megszállták több kárpátaljai magyar intézmény székhelyét és Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének a lakását, majd durva hangvételű fenyegető üzenetet kaptak pénteken kárpátaljai magyar külképviseletek, szervezetek, sajtóorgánumok és magánszemélyek is – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Nyomdafestéket nem tűrő fenyegetések érik a kárpátaljai magyarokat, az egyikben például az áll, hogy „egy hetet kaptok arra, hogy elhagyjátok az ukrán földet, ellenkező esetben mindannyiótokat megmérgezünk, akár a patkányokat”.

Grezsa István miniszteri biztos elmondta, hogy azt gondolná az ember, hogy ez a letűnt kor a független Ukrajnában már nem jöhet vissza.

A kijevi hatalom ezzel egy újabb kitelepülési hullámot indít el.

Gyér a hangja a nemzetközi szervezeteknek, pedig a közösségi és egyéni jogsértések sorozata egyértelműen látható, gondolhatunk itt a nyelvtörvényre vagy erre az erőszakos fellépésre. Egy az EU-ba és a NATO-ba tartó országtól ez nem elfogadható.

Grezsa István saját kitiltásáról úgy vélekedett, hogy az „az abnormalitásról szól”, de ezzel együtt nevetséges is, hiszen az újságokban olvasható indoklásban az szerepel, hogy beavatkozott a kárpátaljai és az ukrajnai önkormányzati kampányba, ez pedig nem állja meg a helyét. A miniszteri biztost három évre tiltották ki, még bűnözők sem részesülnek ilyen bánásmódban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra kérte az EBESZ megfigyelőit, hogy utazzanak Ukrajnába, ami meg is történt, de

Kijev elsőre megtiltotta, hogy a megfigyelők kapcsolatba lépjenek kárpátaljai magyarokkal.

Grezsa elmondta: Új fejlemény egyelőre nincs az ügyben, a külügy teljes gőzerővel dolgozik a nemzetközi segítség megszervezésén, Grezsa pedig kérte az ukrán külügyminisztériumot, hogy oldják fel a beutazási korlátozását.

A miniszteri biztos úgy véli, hogy

Ukrajna átlépett egy vörös vonalat, gyökeres változásra van szükség ahhoz, hogy az EU- és NATO-tagság felé induljon el az ország.


A teljes adás itt hallgatható vissza.

A címlapfotó illusztráció.