Megvan, hol retteghetnek a leginkább a hajósok

 

Huszonnégy órán belül kétszer támadtak meg kalózok egy máltai hajót a Guineai-öbölben – jelentette vasárnap a tengeri hajózás biztonságával foglalkozó Dryad Global portál.

Vasárnap a kalózok Nigéria partjainál, az Agbami olajtermináltól mintegy kilencven kilométerre támadták meg a máltai zászló alatt hajózó, egy athéni cég tulajdonában lévő New Ranger hajót, amely folyékony vegyi anyagokat szállít. Jelenleg négy kalóz tartózkodik a fedélzetén. A legénység létszáma és állampolgársága nem ismert.

Előző napon, szombaton is támadás érte ugyanezt a hajót, amely akkor Lagostól mintegy négyszáz kilométerre hajózott. A legénység idejekorán észrevette a tengeri rablók hajójának közeledését, és egy biztonsági helyiségben zárta el magát. A bűnözők a fedélzetre kapaszkodtak, majd egy idő után távoztak.

A gyakori kalóztámadások miatt az Angolától Szenegálig elnyúló, közel 2,35 millió négyzetkilométeres Guineai-öböl jelenleg a világ legveszélyesebb térsége a hajók számára. Az idén eddig 131 matrózt ejtettek túszul a kalózok 25 támadás során.

A címlapfotó illusztráció.