×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Felülnek az álhíreknek, és vannak, akik nem is hallottak a világjárványról

 

Megkongatták a vészharangot: az álhírek veszélyeire figyelmeztetnek, és arra, hogy vannak, akik nem is tudnak a koronavírus-járványról.

A koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatos álhírek veszélyeire figyelmeztetett Francesco Rocca, a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének elnöke.

Rocca egyúttal felszólította a kormányokat és az intézményeket, hogy tegyenek meg mindent a járványszerűen terjedő álhírek megcáfolásáért, és kezdjék el építeni a vakcinával szembeni bizalmat a közösségekben.

„Ahhoz, hogy legyőzhessük a világjárványt, a párhuzamosan zajló bizalmatlansági világjárvány fölött is győzedelmeskednünk kell”

– mutatott rá a tisztségviselő hétfőn.

Kiemelte: világszerte nő az oltóanyagokkal szembeni általános bizalmatlanság. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem 67 országra kiterjedő tanulmányában azt írta: a legtöbb országban jelentősen csökkent a vakcinák elfogadottsága a július és október közötti időszakban. A vizsgált országok negyedében 50 százalékhoz közeli vagy annál kisebb volt a koronavírus elleni oltás elfogadottsági aránya. Japánban például 70-ről 50 százalékra, Franciaországban pedig 51-ről 38 százalékra csökkent az arány az elmúlt időszakban.

Rocca szerint a bizalomhiány nem kizárólag a fejlett, nyugati országokra jellemző. A nemzetközi szövetség az elmúlt hónapokban készített egy kutatást nyolc afrikai országban: a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kamerunban, Gabonban, Zimbabwéban, Sierra Leonéban, Ruandában, Lesothóban és Kenyában. Ebből kiderült, hogy egyre kevesebben értékelik kockázatosnak a koronavírust, sőt, egyesek szerint a világjárvány valójában már véget ért. Emellett számos afrikai országban úgy vélik, hogy a külföldiek kísérleti laboratóriumnak használják Afrikát.

Rocca hangsúlyozta, hogy

vannak olyan sérülékeny és a társadalom peremén élő csoportok is, amelyeknek fogalmuk sincs a világjárványról.

Egy Pakisztánban készített felmérés szerint a megkérdezettek 10 százaléka nem is tudott a koronavírus-járványról.

A tisztségviselő egyúttal az oltóanyag igazságos elosztására szólította fel a nemzetközi közösséget.

A címlapfotó illusztráció.