×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Brüsszel lakást adna a migránsoknak, miközben a hajléktalanokkal nem foglakozik

 

Még mindig ugyanaz a forgatókönyv Brüsszelben: továbbra is minden segítséget megadnának a bevándorlóknak. Legalábbis erről árulkodik egy nemrégiben megjelent hivatalos anyag, amiben pontokba szedve foglalkozik a témával. Például lakást kapnának a migránsok, de az is olvasható benne, hogy lenne szavazati joguk és akár képviselőként is dolgozhatnának. A magyar kormány álláspontja továbbra is változatlan: nemet mond a migrációra, és az uniós nyomásgyakorlásra.


Az új brüsszeli stratégia lakást és politikai döntések jogát adná a bevándorlóknak – mondta nemrég Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár.

A hét pont pontosan megfogalmazza, hogy milyen jogokat biztosítanának a bevándorlóknak. Többek között nyitott társadalmat akarnak létrehozni, és meg akarják szervezni a migrációt úgy, hogy már a migránsok elindulása előtt programokat akarnak nekik tartani.

Emellett lakást adnának,

és teljes gazdasági, társadalmi, kulturális és politikai részvételt biztosítanának, vagyis minden jogot megadnának a migránsoknak.

A migránsszervezeteknek a helyi, regionális és a nemzeti döntéshozatalban való részvételét is elősegítenék, amivel tulajdonképpen a politikai döntéshozatalt a bevándorlók kezébe adnák.

Az Európai Bizottság (EB) abban hozna újat ebben a stratégiában, hogy már nemcsak a klasszikus migránsokra gondol, hanem azokra is, akik kettős állampolgárok. Ez elismerése annak, hogy

az integráció sikertelen, hiszen azokat az embereket sem sikerült a szociális szféra részévé tenni, akik már rendelkeznek állampolgársággal az unión belül

– mondta Tóth Norbert a Migráció Intézet vezető kutatója az M1 Ma reggel című műsorában. Az úgynevezett „őshonos” hajléktalanokkal viszont egyáltalán nem foglalkoznak.

Bár a legtöbb országban írásbeli szerződést kell kötni a lakásbérléshez, az EB olyan migránsoknak is lakást adna, akiknek a rendezetlenek a jogi viszonyaik, hátterük zilált, vagy egyáltalán nincs papírjuk – tette hozzá.

Tóth Norbert felhívta a figyelmet arra, hogy

a különböző tagállamokban nincsenek összehangolva a lakásbérlés feltételei,

így irreálisnak tartja az EB ezen elképzelését.

A címlapfotó illusztráció.