Merkel megszólalt a magyar-lengyel vétóügyről

 

A közös cél érdekében tett kölcsönös engedményeken alapuló megállapodás iránti nyitottság szükséges valamennyi féltől az Európai Unió (EU) következő hétéves keretköltségvetése és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alap elfogadásához – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben.

Az Európai Tanács (ET) soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfője a tagországi parlamentek uniós ügyekkel foglalkozó bizottságainak online elnöki találkozóján elmondott hozzászólásában kifejtette, hogy a tagországok állam- és kormányfőit összefogó ET júliusi értekezletén elfogadott tanácsi következtetések számos kevéssé körvonalazott szövegrészt tartalmaznak.

A tagállamok a következtetésekben hitet tettek az unió működéséről szóló szerződés második cikkelyében foglalt értékek mellett és a közösség pénzügyi érdekeinek védelme, egy hatékony közös költségvetés mellett is.


A két elv összehangolása és valamennyi tagország elégedettségének kiváltása a soros elnökség számára „nagyjából annyira nehéznek bizonyul, mint a kör négyszögesítése” – mondta Angela Merkel.

„Teljes erővel dolgozunk, de a helyzet nagyon óvatosan fogalmazva nem egyszerű - tette hozzá.
Kifejtette: egyes tagállamok "azt mondják, hogy nem kötünk kompromisszumot és jottányit sem változtatunk, ugyanakkor azzal az elvárással fordulnak a soros elnökség felé, hogy kérlek, juss eredményre.

Aláhúzta: a politika feladata éppen az, hogy megtalálja a mindenkinek elfogadható megoldásokat, de kompromisszum nélkül ez nem sikerülhet, ezért valamennyi féltől kompromisszumokra nyitott hozzáállás szükséges.

Hangsúlyozta, hogy számára a jogállamiság az európai projekt alapja. A jogállamiság értékéről az alapszerződés második cikkelye szól, a jogállamiság megsértéséről pedig a hetedik cikkely – mutatott rá Angela Merkel.

Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy téves az a felfogás, amely szerint a források felhasználásához kapcsolt feltételek révén a hátsó ajtón becsempészik" a hetedik cikkelyben foglaltakat a költségvetési rendeletbe.

Hozzátette, hogy a soros elnökség nagyon sokat dolgozott az Európai Bizottság által előterjesztett rendeleten, amelyről az Európai Tanács és az EU Tanácsa főtitkárságának jogi szolgálata is megállapította, hogy "nem mos össze" nem összetartozó dolgokat.

A rendelet nagyon erősen a büdzsére összpontosít – mondta német kancellár, megjegyezve, hogy az álláspontok kialakításához mindig érdemes alaposan tanulmányozni az adott dokumentumot. A magyar és a lengyel kormány november 16-án jelezte, hogy a források felhasználását jogállamisági feltételekhez kapcsoló mechanizmus miatt nem lát lehetőséget az uniós költségvetés és a helyreállítási alap elfogadására.