×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lángoló sziget: újabb bozóttűz sújtja Ausztráliát

 

Tavaly nyár vége óta most először tapasztaltak az országban jelentős bozóttüzet. A jelenség a hirtelen jött, rekordokat döntő meleg, illetve a hosszan tartó szárazság miatt alakulhatott ki.

Sydneyben nyilvántartásba vették a legforróbb novemberi estét, pedig a nyári évszak még nem kezdődött el. A hatóságokat különösen aggasztja az állam belső területein levő veszélyes bozóttüzek kialakulásának megnövekedett esélye.

A város szombat éjszakai minimum hőmérséklete 25,4 Celsius-fok volt, majd vasárnap nappal elérte a 40 Celsius-fokot.

„A november sok szempontból meglehetősen szokatlan volt. A szokásos csapadékmennyiségünknek csak a felét láttuk, és nagyon is valószínű, hogy ez lesz az egyik legforróbb hónapunk” – mondta Andrew Watkins, az ausztrál metorológiai hiv atal egyik dolgozója.

Sydney rekordhőmérsékletét az Observatory Hill központi üzleti negyedben rögzítették.

A hőmérséklet a város köpontjában 04.30-ra 30 Celsius-fokra emelkedett. A korábbi hőmérsékleti rekordot, 24,8 fokot 1967-ben mérték.

Több tucat bozóttüzet jelentettek Új-Dél-Wales államban, miközben a többnapos meleg után hűvös változás tapasztalható az időjárásban. A tűz Sydney nyugati részén, Northmeadben megrongált egy ingatlant.

David Elliott, Új-Dél-Wales rendőrségének vezetője felhívta a lakosok figyelmét, hogy ne érezzék magukat biztonságban. „Nem eshetünk hamis biztonságérzetbe. Az ott élő közösség sajnos úgy gondolja, hogy az elmúlt szezon után nem fenyegeti őket bozóttűz” – mondta David Elliott.

Lángokban a Fraser-sziget

A queenslandi tűzoltó és sürgősségi szolgálat biztosa, Greg Leach szerint mindenki, aki a szigetre tervezte az utazását, annak ajánlatos megfontolnia, hogy elhalasztja.

A Queensland délkeleti részén fekvő Fraser-szigeten a hetek óta égő bozóttűz most kontrollálhatatlanná vált, ezért a szigetre a bejutást korlátozták.

A szigeten tartózkodó lakosokat, táborlakókat és látogatókat arra kérték, hogy ne használjanak szárazföldi utakat.

Tömegek indultak a tengerpartra

Már a kora reggeli órákban elérte a hőmérséklet a 30 fokot, és ennek köszönhetően az emberek tömegével mentek a tengerpartra. Az Új-Dél-Wales egészségügyi osztálya emlékeztette az embereket, hogy tartsák be a társadalmi távolságtartás szabályait a koronavírus esetleges terjedésének megállítása érdekében.

Sydney tengerpartján tömegek hűsöltek november 28-án az elviselhetetlen hőség miatt (Fotó: Nemzeti Fotótár/EPA-AAP/Joel Carrett)

A címlapfotó illusztráció.