Kommandósok törtek több kárpátaljai magyar intézményre, az LMP is tiltakozik

 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat fegyveres kommandósai jelentek meg ma több kárpátaljai magyar intézményben, sőt, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének ungvári lakásánál is. Az LMP tiltakozik a támadás ellen – hangzott el az M1 Híradójában.


Hivatalos tájékoztatás egyelőre nincs, de az eset azzal lehet összefüggésben, hogy az ukrán titkosszolgálat korábban eljárást indított egy kárpátaljai gazdaságfejlesztési program kapcsán, mert abban elszakadási szándékot véltek felfedezni.


Az akcióval szinte egy időben, egy, a magyarellenességéről ismert ukrán internetes oldal pedig Magyarország javára történő ukránellenes tevékenységgel vádolta meg a KMKSZ elnökét.

Darcsi Karolina, a KMKSZ politikai kommunikációs titkára elmondta: a reggeli órákban fegyveres biztonsági szolgálatosok jelentek meg az ungvári KMKSZ-irodában, az Egán Ede Alapítványnak a székházánál, illetve a beregszászi főiskolán. Másfél éve már indítottak egy eljárást a főiskola, illetve a Jótékonysági Egán Ede Alapítvány ellen.

Elsősorban szeparatizmus vádjával indítottak nyomozást.

A nyomozásnak nem született eredménye. Nem tudjuk azt megmondani, hogy a mai akciónak van-e köze a korábbi nyomozáshoz.

Az LMP tiltakozik a Brenzovics Lászlót és a magyar közösséget ért támadás ellen. Azt írták: kiállunk a magyar kormány kárpátaljai gazdaságfejlesztési támogatása mellett és kérjük a magyar kormány határozott fellépését a KMKSZ és elnöke védelmében.