Felszámolták a Kanári-szigeteken lévő migránstábort

 

A spanyol hatóságok felszámolták a Kanári-szigeteken három hónappal ezelőtt létesült migránstábort, amelyben több ezer afrikai menedékkérő zsúfolódott össze. A menedékkérőket  a spanyol hadsereg létesítményeiben kialakított ideiglenes befogadóközpontokban, szállodákban helyezték el.

A helyszínre érkezett spanyol kormánydelegáció hétfőn jelentette be, hogy vasárnap este a maradék 830 illegális bevándorlót is áttelepítették a Gran Canaria szigetének délnyugati csücskében található Arguineguin kikötőjéből más létesítményekbe. Utolsóként az a 27 fős migránscsoport hagyta el a tábort, amelynek tagjait pozitívan tesztelték koronavírusra. Őket karanténba helyezik.

Augusztus vége óta mintegy 14 ezer menedékkérő érkezett a Kanári-szigetekre és jelentős részük több-kevesebb időt töltött az arguineguini kikötőben.


Novemberben csaknem 2600-an éltek a hevenyészett táborban rendőrségi felügyelet alatt. A táborban uralkodó egészségügyi állapotokat a jogvédők hevesen bírálták.

A migránsokat a spanyol hadsereg létesítményeiben kialakított ideiglenes befogadóközpontokban, illetve a sziget szállodáiban helyezték el.

A spanyol kormány a migrációs hullám miatt igyekszik ismét újraindítani a kitoloncolásokat Marokkóba, illetve más nyugat-afrikai államokba, ahonnan a legtöbb migráns útnak indul a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre. A madridi vezetés csak kevés menedékkérőt, főleg nőket és gyerekeket engedett Spanyolország szárazföldi területére.

Az idén több mint húszezer menedékkérő érkezett bárkákon a Kanári-szigetekre, a tavalyi év azonos időszakában számuk mindössze 1500 volt.

Az ENSZ szerint legalább ötszázan vesztették életüket a veszélyes tengeri átkelés közben.