×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Koronavírus: hosszú idő után először bizakodóak a britek

 

A brit kormány tudományos tanácsadóinak pénteki, friss felmérése szerint a nagy-britanniai koronavírus-járvány intenzitásának csökkenésére vallanak a legújabb reprodukciós adatok.

A készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadói testület (SAGE) este ismertetett számításai alapján az R reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészének átlagában jelenleg 0,9 és 1 között van.

Ez azt jelenti, hogy 10 fertőzött átlagosan 9-10 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis nem gyorsul, sőt valószínűleg lassul a járvány terjedése.

Augusztus óta most mértek először a becslési sávon belül 1 alatti alsó értéket.

A SAGE számítási módszertana szerint a 0,9-1 közötti R rátából arra lehet következtetni, hogy a naponta bekövetkező új koronavírus-fertőzések száma a becslési sáv felső, 1-es szélsőértéke esetén sem emelkedik napi összevetésben, a 0,9-es alsó becslési érték esetén viszont 2 százalékkal csökken minden egyes nap.

A SAGE a múlt héten 1-1,1, egy héttel korábban 1,1-1,3 közötti R rátát valószínűsített országos átlagban.

A brit egészségügyi hatóságok becslése szerint a nagy-britanniai koronavírus-járvány tavaszi tetőzésének idején 3,5 körül lehetett az R mutató, vagyis akkoriban 10 fertőzött átlagosan 35 embernek adhatta tovább a vírust. Ez exponenciális ütemben gyorsuló terjedési sebességet jelzett.

A SAGE péntek esti beszámolója szerint az egyes angliai országrészek közül a járvány korábbi leghevenyebb terjedési gócpontjában, Északnyugat-Angliában a legkedvezőbb a reprodukciós helyzet: itt a testület számításai alapján 0,7-0,9 között van az R mutató, és ez azt jelenti, hogy

naponta 2-5 százalékkal csökken az új fertőzések száma ebben az országrészben.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány korábbi növekedési dinamikájának megtörését jelzik a napi adatok is.

A brit egészségügyi minisztérium péntek esti ismertetése szerint az elmúlt egy hétben 117 076 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki országszerte, 38 936-tal, 25 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A péntek este zárult 24 órában 383 521 koronavírus-tesztet dolgoztak fel, és ezek közül 16 022 lett pozitív.

A járvány őszi felfutásának legintenzívebb szakaszában egyes napokon 25-30 ezer körül járt az újonnan kiszűrt fertőzések száma az Egyesült Királyságban.

A visszatekintő becslések szerint a nagy-britanniai járvány tavaszi tetőzésének idején nagy valószínűséggel volt olyan időszak, amikor elérhette a százezret a napi új koronavírus-fertőzések száma, de az akkori szűkös tesztelési kapacitással ennek csak a töredékét sikerült kiszűrni.

A címlapfotó illusztráció.