Megerősítették a templomok és a zsinagógák felügyeletét Ausztriában

 

A bécsi merénylet elkövetője vallási létesítményeket kereshetett támadása célpontjául, ezért megelőző jelleggel elrendelték a templomok és zsinagógák megerősített rendőrségi felügyeletét – jelentette be Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ügyben vizsgálódó hatvanfős nyomozócsoport információira hivatkozva csütörtökön.

Az intézkedésre az esetleges utánzók elrettentése érdekében került sor az ünnepek közeledtével. Konkrét fenyegetésről nem tudni – tette hozzá Nehammer.

A tárcavezető nem árult el további részleteket, azzal érvelve, hogy az eljárásról csak a bécsi ügyészség adhat hivatalos tájékoztatást. Nina Bussek ügyészségi szóvivő az APA osztrák hírügynökség kérdésére azt mondta, nem kommentálhatja Nehammer értesüléseit, mert az ügyészségnek nincs birtokában a témába vágó jelentés.


A jövőben a feltételezett terrorcselekmények esetén a különleges erők gyors reagálású egységeit vetik be , amelyeket a sebesültek azonnali ellátására is kiképeztek – mondta Hannes Gulnbrein dandártábornok.

Az EKO Cobra egységei jelenleg nyolc helyszínen állomásoznak:

Bécsben, Bécsújhelyen, Grazban, Linzben, Innsbruckban, Salzburgban, Klagenfurt/Krumpendorfban és Feldkirchben.

Ezzel a lefedettséggel Ausztria bármely települése 70 percen belül elérhető. Jelenleg országszerte szolgálatban vannak a különleges egységek, de a fenyegetés elmúltával már csak a nagyvárosok, kormányzati negyedek, bevásárlóközpontok, turistalátványosságok és kiemelt fontosságú infrastruktúrák biztonságát vigyázzák majd.

Az észak-macedóniai albán családból származó osztrák Kujtim Fejzulai november 2-án négy embert megölt és huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában. A férfit a rendőrök lelőtték, a helyszínen életét vesztette. A támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára. A támadó büntetett előéletű volt, azért került börtönbe, mert Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Sok mindent továbbra sem tudni a merényletről,

például azt, hogyan jutott el a fegyveres az otthonából a belvárosba. Az osztrák hatóságok számos információt alulértékeltek a támadóval kapcsolatban, akinek alapos megfigyelését azután sem tartották indokoltnak, hogy ismert volt előttük büntetett előélete, lőszervásárlási kísérlete és külföldi szélsőségesekkel való találkozója.

Az ügynek 21 gyanúsítottja van, közülük tízet előzetes őrizetbe vettek.

A címlapfotó illusztráció.