Tanyát vertek a migránsok Párizsban

 

Újabb illegális migránstábort számolt fel a francia rendőrség. Ez alkalommal Párizs szívében, a Köztársaság téren vertek tábort a migránsok civil szervezetek aktivistáinak segítségével. 2015 óta a francia rendőrség már hetven ilyen tábort számolt fel, a migránsokat befogadóközpontokba szállították, ám onnan általában gyorsan megszöknek. Sokan a La Manche csatorna partján lévő kikötővárosokba mennek, innen próbálnak átjutni az Egyesült Királyságba – hangzott el az M1 Híradójában.


Több száz sátrat állítottak fel civil szervezetek aktivistái hétfőn délután Párizs ikonikus terén, a Köztársaság téren. A sátrakat pillanatok alatt elfoglalták a főleg Afganisztánból érkező illegális bevándorlók. A francia hatóságok válaszlépése azonban nem váratott sokat magára.


A kiérkező rendőrökkel először dulakodni kezdtek a bevándorláspárti szervezetek aktivistái és a migránsok is. Francia hírforrások szerint könnygázt is bevetettek a rendőrök az erőszakoskodók ellen, végül másfél óra alatt sikerült felszámolniuk a sátortábort.

Általában dulakodásig fajul a helyzet

Legutóbb egy hete számoltak fel a rendőrök egy illegális sátortábort Párizs északi részén, a francia nemzeti stadion közvetlen közelében.

Rendőri források szerint 2400, többségében afgán, szomáliai, etióp és szíriai migráns foglalta el az egyik forgalmas felüljáró alatti területet,

ahol sátrakat vertek, kartonból, műanyagokból eszkábáltak maguknak szállást, miközben a területen több helyen tüzet gyújtottak.

Akkor is dulakodásig fajult a helyzet, amikor a rendőrök elkezdték buszokra feltenni a migránsokat, könnygázt kellett bevetniük, hogy megfékezzék a tömeget.

A francia hatóságok végül egy befogadóközpontba szállították az illegális bevándorlókat, ahol ellenőrzött körülmények között betarthatók a járványügyi intézkedések. Először mindenkin elvégezték a koronavírustesztet.

Akinek pozitív volt az eredménye, azt elkülönítették, a többieket a 26, migránsoknak kijelölt hely valamelyikébe vitték. Egyre többen tartanak egyébként attól, hogy miközben egész Franciaország a járvány miatt általános karanténban van, a migránsok sátortáborai a fertőzés gócpontjává válnak.

Párizsba érkeznek azok, akik később Calais-ba mennek

Párizs az illegális bevándorlás egyik legfontosabb állomása. Ide érkezik szinte mindenki, aki később Calais, illetve a La Manche csatorna más kikötővárosai felé igyekszik.

A tengerpartról pedig az embercsempész-hálózatok segítségével próbálnak átjutni az Egyesült Királyság területére.

A 2015-ös migránsválság kezdete óta rendszeresen rendel el táborkiürítéseket a párizsi vezetés. A legjelentősebb ilyen akció 2016 novemberében volt, akkor egyszerre négyezer embert vittek el. Azóta a rendőrök a migránsok minden kísérletét megakadályozzák, hogy a városban táborhelyeket alakítsanak ki.

Mostanában az illegális bevándorlók főleg a központtól távolabbi elővárosokat, így például Saint-Denis-t foglalják el hosszabb-rövidebb időre.