×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már tesztelik a szlovák repülőautót

 

Repülő autót tesztelnek Szlovákiában. Az Aircar névre keresztelt prototípus Stefan Klein szlovák tervező legújabb találmánya. Hét fős csapatával két és fél éve dolgozik a jármű fejlesztésén. Az autót repülővé vagy épp vissza, autóvá változtatni mindössze egyetlen gombnyomás és két és fél perc –hangzott el az M1 Híradójában.


A különleges szerkezet belsejében olyan kijelzők és mutatók is megtalálhatók, mint az autó műszerfalán, de a repülőgép vezérlőjétől sem sokban különbözik. Ez az egyedülálló kormány a különlegessége, mert egyben van az autó kormánya a repülőgépével.

A vezetőfülkében sebességváltó és hajtómű gázkar is megtalálható, az utasok biztonságát beépített ejtőernyő is fokozza. Az Aircar jelenleg az engedélyezéshez szükséges kísérleti fázisban van, idáig 8 óra tesztrepülésen van túl.

A tervező célja, hogy a jármű 300 km/órás repülési sebességre és 1000 km távolság megtételére legyen képes a levegőben.

A gép tömege üzemanyag nélkül jelenleg 800 kg, de ezt még csökkenteni szeretnék.

Ez az autó rövidebb, jobban hasonlít az autóhoz, 5,2 méter hosszú, és a dinamikus formavilágot képviseli, ami manapság az autógyártás világában elterjedt – mondta Stefen Klein tervezőmérnök.

. Ami a repülőgép-üzemmódot illeti, a klasszikus elrendezését választottuk, amit elsősorban a pilótaképzés szempontjából vettünk figyelembe" – mondja a tervező

A repülő autó lényege, hogy a kívánt úticélt a saját otthonunkból, reptéri várakozás nélkül érjük el. A jármű fel- és leszállásához egy 400 méteres füves pálya is elegendő. Szlovákia-, de egész Európa-szerte nagyon sűrű a kis repterek hálózata, így használata ma is megvalósítható volna, de az infrastruktúrát bárhol könnyen ki lehet majd hozzá építeni véli a tervező.

A csapatra ötven tesztóra vár, ezután kerülhet sor az engedélyezésre és a szükséges jogszabályok kialakítására. A tervezők abban bíznak, hogy az Aircar néhány éven belül közlekedni fog. A célpiacok között az arab országokat, az Egyesült Államokat és Kínát említette Érsek Attila, a cég marketing vezetője.

A repülő autó egyelőre kétszemélyes, de a jövőben szeretnék négyszemélyesre bővíteni. A jármű felhasználását a feltaláló légitaxi-szolgáltatásként is el tudja képzelni.