×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A szuperliberális svédeknél este 10 után csak az alkohol vásárlása tilos, meginni szabad

 

Svédországba élénk vita alakult ki a maszkviseléssel kapcsolatban. A járványügyi hivatal továbbra sem támogatja, ugyanakkor a Nobel-díjakat odaítélő svéd Királyi Tudományos Akadémia az arcmaszk viselését szorgalmazza. Eközben az új fertőzések száma rekordon. A kormány szigorítana, de korlátozott mozgástere van.


A közegészségügy nem fogadja el a Svéd Akadémia álláspontját a maszkviselés arra hivatkozva, hogy ez a távolságtartási szabályok figyelmen kívül hagyására sarkalhatja az embereket – mondta az M1-en a közmédia stockholmi tudósítója.

Elmondta, hogy a stockholmi metrón az emberek alig hordanak maszkot és ez jellemző a svéd törvényhozásban.

Minden eddiginél rosszabbul alakul a járványgörbe

az országban, amely a koronavírus-járvány által leginkább sújtott skandináv országnak számít. A kormány járvány elleni eddigi stratégiája lazább volt, viszonylag kevés korlátozást vezettek be, inkább az ajánlásokra és az egyéni felelősségre helyezték a hangsúlyt. De az elmúlt napok adatai azt jelzik, hogy a járványgörbe felfutóban van.

Az elmúlt 24 órában 7400 fölé emelkedett a fertőzöttek száma ezzel 280 ezerre nőtt a fertőzöttek száma. Az intenzív osztályon lévők száma 182 és már 7,400-an haltak bele a vírusba.

De az elmúlt napok adatai után szigorításokat vezettek be.

A második tilalmi intézkedés amelyet a svéd hatóságok kevesebb mint egy hét alatt bejelentettek, miután nemrég közölték, hogy

tilos az alkoholvásárlás este 10 órától,

a bárok, éttermeknek és éjszakai kluboknak pedig este fél 11-kor be kell zárniuk. Viszont vannak kiskapuk is.

Az étterem zárásokat úgy játsszák ki, hogy

zárás előtt kirendelik az italokat, majd miután bezártak, újra kinyitnak az éttermek, hogy megihassák.

A növekvő esetszám miatt folyamatos terhelés alatt áll az egészségügyi rendszer.

A tudósító elmondása szerint az intenzív osztályok egyharmada megtelt.  A fővárosban az intenzív osztályon minden ötödik ember bevándorlás hátterű.

Svédországban a törvényi háttér is hiányzik a kijárási tilalom bevezetéséhez. A kormány ugyanis ezt nem vezetheti be, mivel a svéd alkotmány ezt csak háborús helyzetben engedélyezi.